• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulović:Poverioci kontrolori stečajnih upravnika

Izvor Tanjug

Ministar privrede Saša Radulović ocenio je danas da će se izmenama Zakona o stečaju poboljšati kvalitet stečajnih postupaka i pojačati nadzor i transparentnost.

On je rekao da će glavni u procesu nadzora stečajnog postupka pored sudije biti i poverioci, kojima je data mogućnost da smene stečajnog upravnika i da postave novog.

"To je ključna mera kontrole stečajnog postupka", naveo je Radulović na okruglom stolu "Bankrot - šansa za novi početak", koji su u Beogradu organizovali produkcija "Tajmlajn" i USAID.

On je rekao da, prema izmenama zakona, u prvi isplatni red (oni kojima se iz stečajne mase isplaćuje prvima) spadaju minimalne zarade radnika, i ocenio da je to je dobro rešenje, jer radnici ne moraju da budu krivi zbog neodgovornosti kompanije.

"Biće ukinut i poseban isplatni red za Poresku upravu", rekao je on, i dodao da se povezana lica stavljaju u poslednji isplatni red, na nivo vlasnika kapitala.

Uvodi se i kancelarija stečajnih upravnika, kao i stručne službe što će, prema njegovim rečima, omogućiti da više ne bude "tašna - mašna" stečajnih upravnika.

Radulović je kazao da se ukida i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, jer je tu, kako navodi, bilo mnogo zloupotreba, a uvodi se Komora stečajnih upravnika.

"Uvodimo i princip centra glavnog interesa za vođenje stečajnog postupka", naveo je ministar i objasnio da će za sve stečajeve, gde se glavni nadzor nalazi u Srbiji, nadležni biti sudovi u Srbiji.

Zamenica direktora Projekta za bolje uslove poslovanja USAID-a, Dragana Stanojević, rekla je da je cilj modernih zakona o stečaju da omoguće novi početak i srazmerno namirivanje poverilaca.

"Stečajni sistem u Srbije daje tu mogućnost i u velikoj meri je usaglašen sa modernim stečajnim zakonodavstvom, ali postoje mogućnosti za regulatorno unapređenje, a naročito za unapređenje u primeni zakona", kazala je ona.

Prema njenim rečima, USAID je podržao ovaj okrugli sto, jer su u razgovorima sa privredom, naročito sa malim i srednjim preduzećima, čuli da je stečaj problematičan i da je izvor korupcije i prevare.

Predsednik Privrednog apelacionog suda, Miroslav Nikolić, saopštio je da je u Srbiji otvoreno 2.188 stečajeva i da najveći broj postupaka, oko 623, traje dve do tri godine.

On je izneo podatak i da ima 49 postupaka koji traju preko 10 godina, 122 se vode između pet i 10 godina, a 134 njih traje do šest meseci.

"Ambijet u Srbiji danas obuhvata jedan deo kolizionih propisa koji onemogućavaju da se stečaj sprovodi na brz i efikasan način", ocenio je Nikolić.

Kako je dodao, veliki problem su nerešeni imovinsko-pravni odnosi i problem zloupotreba.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, Milan Knežević, istakao je da je problem u sprovođenju zakona o stečaju i da su zakonska rešenja neprimenjiva.

"Problem je u institucijama koje zakon ne sprovode", rekao je Knežević.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image