• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta i pošta ušle u robne rezerve

Izvor Tanjug

Skupština Srbije usvojila je Zakon o robnim rezrevama koji bi, prema rečima predlagača, trebalo da sistem robnih rezervi učini efikasnijim, odgovornijim i racionalnijim.

Tim zakonom se prvi put uvodi sistem obaveznih rezervi nafte i derivata nafte kojim će, kao i robnim rezervama, upravljati Direkcija za robne rezerve.

Novina u strukturi roba su i neka oprema i robe za potrebe pošte, telekomunikacija i železnice.

Pored vanrednog stanja i ratnog stanje, zakonom je precizirano da se robom iz robnih rezervi interveniše i u situaciji poremećaja na tržištu usled vanredne situacije, odnosno elementarne nepogode, tehničke i tehnološke nesreće koje mogu da budu takođe razlog za ometenost u snabdevanju stanovništva osnovnim životnim namirnicama.

Kada je reč o načinu poslovanja i upravljanja robnim rezervama, zakonom su precizno definisane sve faze, odnosno postupci prilikom upravljanja robom iz robnih rezervi.

To uključujuje precizno definisanje faze nabavke roba, čuvanja, skladištenja, davanja robe na zajam, obnavljanja robe iz robnih rezervi, davanja u zakup nekih nepokretnosti koje robne rezerve ne sadrže.

Zakonom su definisane i obaveze skladištara kako bi se sprečile zlouptrebe, a novina je nadzor nad sprovođenjem zakona koji će obavljati Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo trgovine preko tržišne i poljoprivredne inspekcije, Ministarstvo energetike u delu koji se tiče obaveznih rezervi nafte, kao i Ministarstvo finansija.

Utvrđene su i prekršajne prijave za privredne prestupe, a uvedena je zaštitna mera zabrane delovanja, odnosno rada u periodu od šest meseci do tri godine.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju.

Izmene tog zakona se pre svega odnose na preciziranje koncentracionih limita hemijskih supstanci za koje ne postoji obaveza domaćih pravnih lica da nadležnom ministarstvu podnose propisane izveštaje.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image