• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd dobio rebalans budžeta "za Nobela"?

Izvor Tanjug

Prinudna uprava Beograda usvojila je rebalans budžeta za 2013. godinu, saopšteno je danas iz Službe za informisanje Grada Beograda. Đilas: Prinudna uprava je za Nobelovu nagradu

 Beograd dobio rebalans budžeta "za Nobela"? Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Rebalans, koji je Prinudna uprava postavljena od strane centralne vlasti usvojila umesto 110 odbornika raspuštene Skupštine grada, usvojen je sa četiri glasa za i jednim protiv.

Protiv je glasala članica Demokratske stranke u privremenom organu Tatjana Pašić, rečeno je prethodno Tanjugu.

Kako je navedeno, Privremeni organ je na sedmoj sednici usvojio i predlog zaključka o davanju saglasnosti na godišnji finansijski plan prihoda i rashoda za 2013. godinu za 27 organizacionih jedinica Gradske uprave.

Zaključak o davanju saglasnosti na izmene godišnjih planova usvojen je takođe sa četiri glasa za, a Pašić je bila uzdržana.

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali izjavio je da usvojenim rebalansom gradskog budžeta prepolovljen deficit prestonice, a da pri tom nisu ugroženi funkcionisanje javnih preduzeća i socijalna davanja.

Mali je za RTS rekao da je deficit smanjen prevashodno uvođenjem mera štednje, smanjenjem rashoda, ukidanjem nepotrebnih troškova, poput putovanja, dnevnica i troškova koji nisu prioritet u agencijama, sekretarijatima i direkcijama, kao i usklađivanjem dinamike kapitalnih investicija sa prihodima u budžetu.

"Rebalans je pripremljen u saradnji sa komunalnim preduzećima i sa nadležnim sekretarijatima i direkcijama. Biće obezbeđena sva potrebna sredstva za funkcionisanje komunalnih preduzeća imajući u vidu da je zimska sezona pred nama", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta je da se tim preduzećima obezbedi dovoljno sredstava za nabavku rezervnih delova, maziva i goriva.

"S druge strane, obezbedili smo sva potrebna sredstva i za plate zaposlenih u gradskoj upravi i za obaveze prema predškolskim ustanovama, ustanovama kulture i prema penzionerima, za socijalna davanja, onaj deo penzija koje Grad Beograd treba da isplati", objasnio je Mali.

ĐILAS: PRINUDNA UPRAVA JE ZA NOBELOVU NAGRADU

Članovi Prinudne uprave su prethodnih dana javnost obavestili da su "sprečili bankrot Beograda".

Lider Demokratske stranke i doskorašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas okarakterisao je na današnjoj konferenciji za štampu potezr Privremenog organa Beograda "dostojan Nobelove nagrade".

Govoreći o rebalansu budžeta Beograda, bivši gradonačelnik je ironično rekao da bi članove privremenog organa i sekretara tog tela "trebalo predložiti za Nobelovu nagradu za ekonomiju pošto su Grad koji je pred banrkotstvom uspeli da oporave za osam dana".

"Kako će to Beograd da bankrotira, a neće Srbija koja se zadužuje 60 puta više", upitao je on.

Đilas je rekao da je Beogradu u ovoj godini uzeto 7,1 milijarda dinara a da je i pored toga grad funkcionisao.

"Traba da bude sramota one koji iz političkih razloga unose paniku među Beograđane", rekao je on.

On je kazao da DS predlaže Vladi Srbije da smeni celo privremeno veće u Beogradu.

"DS predlaže Vladi da kada je u pitanju Beograd smeni celo privremeno veće, postavite nas koji smo vodili Beograd da vodimo privremeno veće četiri meseca i pa da vidimo da li će Beograd bankrotirati", istakao je bivši gradonačelnik Beogarda.

Đilas je naglasio da, kada neko za sedam dana zaključi daBeogradu preti bankrot i reši taj problem, ima ogromnoznanje i za to treba da dobije nagradu.

"Bilo bi idealno kada bi to znanje iskoristio na nivouSrbije, pa da spase bankrotstva i Srbiju, pa da izađu izvangranica ove zemlje, jer bi bilo previše sebično od nas Srbada takve genijalne ljude zadržimo samo za nas", rekao je Đilas.

On je istakao i da DS traži povlačenje predloženogrepubličkog budžeta iz skupštinske procedure i da senarednih nedelju dana organizuje skupštinska rasprava, uzučešće političkih stranaka, sindikata i stručne javnosti,kako bi se dobio predlog budžeta, koji omogućuje normalnofunkcionisanje države u teškim okolnostima.

Đilas je naglasio da ovaj budžet nema nikakvu razvojnukomponentu, niti mere za pokretanje privrede i povećanjeproizvodnje i izvoza.

"Ovo je četvrti budžet koji predlaže i usvaja ova Vlada,prethodna tri su se završila katastrofom i sigurni smo daje ovaj još gori od prethodna tri", rekao je Đilas.Prema njegovoj oceni, predloženi budžet će bez poslaostaviti desetine hiljada ljudi, smanjiće se kupovna moć iproizvodnja.

Đilas je rekao da je prihod u bužetu u oktobru prošlegodine bio 93 milijarde dinara, dok je u oktobru ove godineiznosio 73 milijarde.

To znači, naglasio je Đilas, da je Srbija danas siromašnija za četvrtinu u odnosu na prošle godine.

SNS: NAŠIM ANGAŽOVANJEM SPREČEN BANKROT

Srpska napredna stranka odbacila je navode Đilasa da Beograd nije pred bankrotom istakavši da će zahvaljući angažovanju naprednjaka to biti sprečeno i u prestonici.

Gradski odbor SNS u saopštenju "podseća Đilasa da je DS bila na vlasti više od deset godina" i tvrdi da je "posledica njihove vladavine činjenica da je Srbija bila pred bankrotom".

"SNS podržava politiku koju sprovodi Aleksandar Vučić, koji je javno izneo problem i preduzeo sve mere, kako bi sprečio bankrot Srbije, kao posledicu nasleđenog problema. Isto ćemo učiniti i za Beograd", navodi SNS.

Beogradski naprednjaci su ponovo optužili Đilasa da ništa nije uradio za Voždovac, izrazivši uverenje da će SNS ponovo pobediti na izborima zakazanim za 15. decembrar u toj opštini.

Gradski odbor SNS navodi i da "Đilas, svestan činjenice da sa pozicije gradske vlasti nije uradio ništa, koristi izbore na Voždovcu kako bi ostvario lične i političke ambicije"

Dodaje i da je "Đilas četiri godine kažnjavao opštinu Voždovac manjim budžetom, jer je kivan na građane, jer mu 2009. nisu dali poverenje na izborima" i dodaje da "po svemu sudeći, to neće učiniti ni 15.decembra".

Naprednjaci u saopštenju navode i da "Đilas i DS vode prljavu kampanju protiv SNS, iznoseći neistine i izmišljotine"

"Uvereni smo da će građani Voždovca, još jednom prepoznati iskrenu i poštenu politiku Aleksandra Vučića i na izborima glasati za SNS", navodi ta stranka.

Gradski odbor SNS dodaje i da "sada (posle smene Đilasa sa mesta gradonačelnika) imamo šansu da uradimo mnogo više i da Voždovac krene napred".

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rade

DS je vodio prljavu kampanju protiv SNS-a na proslogodisnjim izborima i to im se vratilo, izubili su podrsku naroda koji je prepoznao prljavstinu.....SNS sad vodi prljavu kampanju i opet ce narod to prepoznati ...napadajuci DS i njenog vodju koji nije za politicara a velicajuci svog vodju oni ulaze u blato iz kojeg nema povratka ...steta

special image