• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulović: Mnogima prija korumpiran sistem

Izvor MONDO/Agencije

Nova ekonomska politika nailazi na velike otpore zato što je stari sistem stvorio interesne grupe koje su živele od tog "pokvarenog sistema". Država će stvoriti investicioni fond za IT sektor.

"Prošlo je vreme ministara koji sa vrećama para hodaju po Srbiji i dele pare gde misle da treba, vuku strane investitore za rukav, bacaju pare po radnom mestu i uzumaju reket u postupku", rekao je Raduloivć na na konferenciji "IT i telekomunikacije - šansa za razvoj".

"Vodili smo katastrofalnu ekonomsku politiku, nije bila okrenuta ka domaćoj privredi, nije stvorila dobro okruženje za domaću privredu, a posledice osećaju svi građani i svi poslodavci. Ta politika je promenjena i imamo potpuno novi kurs", rekao je Radulović.

On je rekao da se prva promena vidi u predloženom budžetu za 2014. godinu u kojem su, kako je istakao, ukinute sve subvencije – i investitorima za otvaranje novih radnih mesta i preduzećima u restrukturiranju.

"Ono što je ostalo su obaveze koje su preuzete prethodnih godina, a preuzeto je još jedno 150 miliona evra, koje ćemo tek plaćati, kao subvencije po radnom mestu, naprimer", rekao je srpski ministar privrede.

Radulović je rekao da su subvencije preduzećima u restrukturiranju ukinute, jer "hoće da ih dovedede na zdrave noge". Mnoga od tih preduzeća, prema njegovim rečima, "mogu da funcionišu, ali ne na ovakav način".

"Moramo da imamo čistu situaicju za ta preduzeća, pošto uglavnom imamo obaveze koje su veće od imovine. Država je neodgovornim ponašenjejm izgubila vlasništvo i sada ćemo izvršti konverziju tih obaveza u kapital, a ponovo je država najveći poverilac", rekao je srpski ministar pirvrede.

MINISTARSTVO PRIVREDE ĆE ULAGATI U PRIVATNE FONDOVE

Ministarstvo privrede će iz budžeta za narednu godinu izdvojiti četiri milijarde dinara, s kojima će učestvovati u stvaranju privatnih fondova iz kojih će se, između ostalog, ulagati u informacione tehnologije, kazao je Radulović.

Država dati između 20 i 40 odsto kapitala takvim fondovima, ali se neće mešati u šta će sredstva biti uložena.

"Državna sredstva se mešaju sa privatnim novcem, pa kada budu vodili računa o svojim prarama vodiće računa i o državnim", naveo je on.

Radulović je kazao da ima zainteresovanih da se već početkom naredne godine pokrenu prvi fondovi, ali nedostaje više ljudi sa poslovnim idejama u raznim fazama razvoja da apliciraju kod tih fondova.

Radulović je naglasio da Ministarstvo neće "bacati novac" na male projekte, već hoće da stvori privatnu venčr kapital (venture capital) industriju koja će biti tu da finansira projekte.

Uloga države nije da pumpa pare nego da stvori okruženje, jer je, prema njegovom mišljenju, IT industrija budućnost za Srbiju.

Zato bez novca svaka ideja ostaje "mrtvo slovo na papiru" i mora da postoji ekosistem sa finansiranje takvih ideja, a procenu vrednosti ideja ne mogu da rade državni službenici, nego privatni sektor, naveo je Radulović.

Predsednik Udruženja proizvođača softvera, Nenad Batočanin, smatra da je najveći problemi u softverskoj industriji loša komunikacija sa državom, jer se pre donošenja propisa ne konsultuju firme, što otežava poslovanje.

Batočanin je dodao da državni organi imaju loš informacioni sistem i ocenio da je potrebno da se on promeni, tako da građanima i firmama bude lakše kada ne budu morali da prenose informacije od jednog državnog organa do drugog.

Prema njegovim rečima, potrebno je učiniti dostupnim i javne baze podataka koje su resursi od nacionalnog značaja i bitno je da sve softverske firme imaju direktan pristup tim bankama podataka.

Batočanin je mišljenja da povećanje PDV-a na IT proizvode neće značajnije da utiče na softversku industriju, jer je PDV na softver i ranije bio 20 odsto, te da će podizanje poreza pogoditi one koji prodaju hardver i naravno krajnje korisnike - građane.

Za preduzeća u restukturiranju 200 miliona evra

Ministar privrede Srbije rekao je da će Tranzicioni fond imati 200 miliona evra u idućoj godini koji će biti namenjeni za preduzeća u restukturiranju.

Pre nego što im taj novac bude na raspolaganju, preduzeća će morati da završe lične karte, popišu imovnu, utvrde dugovanja i potraživanja i naprave poslovni plan za 2014, kazao je on na sastanku
s predstavnicima poslovodstava i sindikata preduzeća u restukturiranju u Beogradu.

Na skupu kojem su prisustvovali predstavnici više od 150 industrijskih firmi u restukturiranju Radulović je kazao da svako od tih preduzeća ima budućnost.

Ministar privrede je kazao da će posle konverzije dugovanja preduzeća u kapital poverilaca radnicima biti isplaćena dugovanja za za plate i povezan staž.

Kako je precizirao, radnici će dobiti minimalne zarade, a preostali deo duga za plate biće konvertovan u kapital tako da će radnici postati vlasnici dela kapitala u firmama.

Posle toga, dodao je Radulović, kada svi bilansi budu čisti, moći će da se potražze invesitori.

On kazao da je potrebno da se napravi plan poslovanja i da će država pomoći da se dovedu nova poslovodstva ako postojeća nisu u stanju da ispune svoje obaveze.

Radulović je rekao da trenutno nema rešenja za overu zdravstenih knjižica zaposlenih u preduzećima u restuktriranju i da je to pitanje za ministarstva zdravlja i rada koja nisu dala nikakvo rešenje.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana

U ovoj zemlji odavno, samo lud moze da opstane , pametan nema sta da trazi.Oni lopovi mi posteni.Da su oni bili lopovi svetskog kalibra to stoji.Ali da su sada svi posteni, smejem se da ne bih plakala.SVakom kome se dokaze posle svega sto se desavalo i desava,da je normalan _orden_ zato sto je ostao normalan.

special image