• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbija može da bude ekonomski tigar"

Izvor Tanjug

Srbija ima potencijal da postane ekonomski tigar, rekao je danas zamenik premijera Češke Martin Pecin.

"Srbija je među 12 prioritetnih zemalja za češki izvoz, i spada među zemlje na koje želimo da se koncentrišemo i podržimo češke izvoznike i preduzetnike da rade u Srbiji", rekao je Pecin na poslovnom forumu Srbija-Češka.

Unapređenje srpskog izvoza u Češku je bitno jer samo izbalansirana saradnja može biti pozitivna i dobra, dodao je.

Pecin je, najavljujući posetu češkog predsednika Miloša Zemana Beogradu u aprilu, izrazio uverenje da će to biti "čvrst kamen temeljac" koji će unaprediti političke i privredne odnose dveju zemalja.

Podsećajući da je 2012. godine trgovinska razmena iznosila 360.000 evra, on je naglasio da je potencijal za ekonomsku saradnju višestruko veći.

"Rezultat posete naše delegacije i predstojeće posete predednika Zemana mora biti višestruko povećanje razmene jer je potencijal nedovoljno iskorišćen", rekao je on.

Pecin je izrazio zadovoljstvo zbog jučerašnjeg "velikog uspeha" Srbije, koja je na sastanku šefova diplomatija EU u Briselu dobila zeleno svetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora i uverenje da će u Srbiji biti izvršen proces transformacije privrede što će rezultirati poboljšanjem ekonomskih prilika.

Češku je, prema njegovim rečima, transformacija uzdigla na sadašnji nivo, sa nekadašnjih 5.000 evra BDP po glavi stanovnika na 20.000 evra.

"Vi ste danas u situaciji da možete da postanete ekonomski tigar", ocenio je on, ističući da u Srbiji postoji dosta prostora za učešće čeških preduzeća i izvoznika, kojima ide u prilog ne samo srodan jezik, već i slična iskustva.

Premijer Srbije Ivica Dačić koji se sastao sa Pecinom rekao je da je prioritet Srbije poboljšanje ekonomske situacije i razvoj privrednih odnosa sa inostranstvom.

On je podsetio i na istorijsku odluku kojom je Srbiji određen datum otpočnjinjanja pregovora u Briselu, što će, kako je naveo, biti dodatni podsticaj za ekonomiju.

Dačić je na Forumu Srbija - Češka u Privrednoj komori Srbije rekao da su mogućnosti za unapređenje ukupne ekonomske saradnje dve zemlje nedovoljno iskroišćene, iako je trgovinska razmena u stalnom porastu.

Kao oblasti posebno interesantne za saradnju dve zemlje Dačić je naveo energetiku, rudarstvo, proizvodnju transportnih sredstava i poljoprivrednih mašina, auto indiustriju, tekstilnu i drvnu industriju, turizam i saradnuja malih i srednjih preduzeća.

"Najjača osobina češke privrede je visoka izvozna orijentacija i verujem da ste tu prepoznali Srbiju kao zemlju koja na konkurentan način može da se uključi u izvozne tokove", poručio je Dačić privrednicima iz Češke.

Navodeći da Srbija želi da se ugleda na Češku i da je cilj da ostvari uspešnu i stabilnu ekonomiju, Dačić je pomenuo da je bruto društveni proizvod (BDP) Srbije 32 milijarde evra na godišjem nivou, a Češke 272 milijarde, dok Srbija ima oko sedam miliona a Češka deset miliona stanovnika.

"Po glavi stanovnika BDP u Srbiji je oko 4.500 evra, u Češkoj 25.900 evra", naveo je Dačić i naglasio da Srbija mora da postavlja visoke ciljeve, te da to nije da bude bolja od Albanije, nego od zemalja koje su po ekonomskom i spoljnopolitičkom položaju bile u sličnoj ili goroj situaciji od Jugoslavije.

Upravo zato, dodao je, istorijska odluka u Briselu može da bude podsticaj za ekonomski razvoj zemlje i da je zato prioritet Srbije poboljšanje ekonomske situacije i razvoj privrednih odnosa sa inostranstvom.

Imajući u vidu razultate nedavno održane sednice mešovitotg komiiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje, Dačić je rekao da duboko veruje da će se odnosi Srbije i Češke poboljšati i da će ekonomska saradnja uskoro postati vodeća oblast u odnosima dve zemlje.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić izjavio je danas da su bilateralni odnosi Srbije i Češke od izuzetnog značaja i rezultat su dobrih političkih odnosa."Obim spoljnotrgovinske razmene Cceške i Srbije je sve veći, a to potvrđuje i izvozna strategija Češke koja je Srbiju postavila na listu 12 prioritetnih zemalja za ulaganje", naveo je Sertić.

On je kazao da je Češka u Srbiju uložila 30 miliona evra , dok je pomoć češke vlade iznosila oko 22 miliona evra.

Za prvih devet meseci ovde godine spoljnotrgovinki promet između dve zemlje bio je 570 miliona dolara. Sertić je podsetio da je u 2012. godini spoljnotrgovinska razmena iznosila 543 miliona dolara, pri čemu je izvoz u Česksu iznosio 171 milion evra.

Učešće našeg izvoza u Češku je 1,5 odsto od ukupnog izvoza Srbije, rekao je Sertić i dodao da to Češku stavlja na 17 mesto spoljnotrgovinskog partnera Srbije.

Izvoz Češke u Srbiju iznosi 370 miliona evra, rekao je Sertić i dodao da uvoz iz Češke čini dva odsto ukupnog uvoza Srbije.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag 67

Srbija može da bude ekonomski tigar, može, a ne mora !

Nenad

Može sigurno da bude i tigar. Pa čitava vlada nam je kao zoološki vrt.

special image