• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agrokor sprema keš za Merkator, založio prodavnice

Izvor Tanjug

Dve podružnice američkog investicionog fonda W.P. Keri kupile su od Agrokora pet savremenih maloprodajnih trgovinskih objekata u Hrvatskoj, za 67 miliona evra.

Radi se o prodajnim centrima kompanije Konzum, glavnog ogranka korporacije Agrokor, od kojih su tri u Zagrebu, a preostala dva u Splitu i Zadru, prenose hrvatski mediji.

Transakcija je, kako je objavio "Vol strit džornal", realizovana po takozvanom "lizbek" modelu, što znači da je vlasnik Agrokora Ivica Todorić prodao Amerikancima svoje nekretnine, da bi ih Konzum odmah zatim od njih uzeo u najam na 20 godina.

Ovom prodajom na tržište hrvatske maloprodaje u stvari i ne ulazi novi igrač, već je samo Todorić uzeo kredit, za koji je garantovao Konzumovim nekretninama.

Todorić je, kako prenose mediji, izrazio zadovoljstvo ovom transakcijom, koja ima dugoročni značaj za njegov koncern, u trenutku dok se priprema za potencijalno veliku akviziciju i širenje u regionu, pri čemu je mislio na preuzimanje najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca Meraktor.

Prema informacijama iz slovenačkih izvora, sudbina te transakcije trebalo bi da bude poznata do kraja januara.

Prema kupoprodajnom ugovoru, potpisanom sredinom juna ove godine, Agrokor se obavezao da od prodajnog konzorcijuma 12 firmi, banaka i Pivovarne Laško, preuzme 53,123 odsto deonica Merkatora, i za deonicu platiti 120 evra, što je ukupno oko 240 miliona evra. Za stoprocentni udeo u Merkatoru, Agrokoru bi bilo potrebno 452 miliona evra.

Konzum je najveći trgovinski lanac u Hrvatskoj koji drži oko 30 odsto hrvatske maloprodaje i čak 40 odsto zagrebačkog tržišta.

Agrokor je najveća hrvatska privatna kompanija sa oko 40.000 zaposlenih, a bavi se maloprodajom, proizvodnjom, preradom i distribucijom hrane.

U Srbiji je vlasnik trgovinskog lanca Idea, uljare Dijamant i i proizvođača smrznutog voća i povrća i sladoleda Frikom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image