Nemački dnevnik "Bild" navodi da je slučaj ukradenih automobila, uključujući 93 "BMW-a", pronađenih pomoću globalnog pozicionog sistema izazvao tenzije između Nemačke i Tadžikistana.

Zvaničnik njemačkog Ministarstva inostranih poslova nije potvrdio medijski izveštaj da je bivši ministar inostranih poslova Gvido Vestervele ove godine zbog ovog slučaja pozvao ambasadora Tadžikistana.

Međutim, on je naglasio da je bilo razgovora sa Tadžikistanom o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala.

Zvaničnik iz Berlina Liza Jani rekla je da je automobile locirala radna grupa Vestvind, koju čine njemački i litvanski istražioci, uglavnom pomoću globalnog pozicionog sistema.

Prema njenim rečima, kada vlasti Tadžikistana nisu odgovorile na zahtev za pomoć u istrazi, šef pravosuđa u Berlinu Tomas Hejlman o tome je obavestio ministra inostranih poslova

Ona je dodala da je Hejlman naveo da je većina vozila u posedu ljudi koji posluju ili su u srodstvu sa porodicom predsednika Tadžikistana.

Jani je naglasila da Tadžikistan do danas nije odgovorio na zahtev za pravnu pomoć niti je preduzeo korak za povratak automobila.