• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta znače moderne profesije u prevodu na srpski

Izvor mondo.rs

Napredak tehnologije je osim novih načina poslovanja i pravila igre na tržištu, doneo sa sobom i profesije čiji nazivi zvuče kao zaduženja posade u spejs šatlu, iako većina njih postoji od kad i proizvodnja.

Tako je "head of sales department" - poslovođa kog je imao i svaki "C Market" u Titovoj Jugoslaviji, a "office manager" - dobra stara sekretarica, piše kamatica.com.

Pogledajte šta u prevodu znače još neke od ovih savremenih titula.

Executive assistant - Organizuje svakodnevne aktivnosti u firmi, planira sastanke, sprovodi istraživanja, priprema prezentacije, pruža razne usluge klijentima i u svakoj firmi se zove drugačije.

Key account manager - Akaunt menadžer, sa pridevom "ključan" koji o njemu govori to da je zadužen za najbitnije klijente.

Lean specialist - Stara se da zaposleni i mašine koje koriste budu što efikasniji. Upravlja proizvodnim procesima i analizira troškove.

Office telemarketing operator - Kada vam u toku dana zazvoni fiksni telefon, a ne očekujete ničiji poziv, setite se ofis telemarketing operatora. Ponudiće vam određeni proizvod, objasniti šta uz njega možete da dobijete gratis i zašto je njegova cena niža nego u konkurentskim firmama. Ukoliko vam ne treba ono što prodaju, prekinućete vezu, a on će morati da ponovi "uspeh" još bezbroj puta do kraja radnog vremena.

Process improvement expert - Specijalizovan u oblasti unapređenja procesa, ovaj ekspert pomaže kompaniji da poveća profit. Osmišljava načine da firma ispuni svoje ciljeve i redizajnira poslovanje kako bi se postigao veći profit.

Sales executive - Rukovodilac ili menadžer prodaje koji se bavi prodajom roba i usluga. Njihova uloga je da se približe potencijalnim klijentima, sa ciljem da povećaju prodaju i tako utiču na porast profita.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mali mrav

Necu biti iznenadjen da negde procitam da je VUK STEFANOVIC KARADZIC bio poreklom englez,i da je pretocio srpski jezik u neciji drugi nakaradni pravopis.Zasto ne govorimo srpski da nas ceo svet razume.

MM

Zalosno&smesno!

Imaginarni Realista

Pa naravno da vec postoje te profesije, stvar je samo sto ljudi sa nedovoljnom kolicinom pameti zele sebe da prikazu pametnijima nego sto jesu pa upotrebljavaju engleske izraze. Ima takvih izraza koliko hocete edukovani, transplatacija, integrisano.... Za sve to postoje srpske reci.

special image