• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za Južni tok Srbija plaća od naknada

Izvor MONDO/Agencije

Sa Gaspromom je dogovoreno da se Srbija svoj deo osnivačkog uloga za gasovod Južni Tok ne daje putem državnih garancija, već da se naplati kroz tarifu za transfer gasa, kaže premijer.

"Imajući u vidu ekonomsku situaciju u kojoj se Srbija nalazi i potrebu da se smanji nivo opšte zaduženosti zemlje u dogovoru sa direktorom Gasproma smo postigli jedan dobar dogovor vezano za Južni tok", saopštio je predsednik srpske vlade ivica Dačić novinarima nakon obraćanja učesnicima konferencije "Srbija i dijaspora".

Prema njegovim rečima, ove godine je bilo planirano u budžetu pa čak i ispregovarano sa bankama, da 75 miliona evra osnivačkog uloga bude dato iz državne garancije. U razgovoru sa direktorom Gasproma Aleksejem Milerom, ipak je dogovoreno da taj deo ne bude dat iz državne garancije, pa neće biti dodatnog zaduživanja Srbije, jer će taj deo biti vraćen kroz dogovore i prihode od tarifa za prolaz gasa kada gasovod bude napravljen.

"Time smo 75 miliona evra sklonili sa liste kredita za koje će biti potrebne garancije države", podvukao je premijer.

U januaru mesecu država i Srbijagas će se sa Gaspromom dogovoriti detalje vraćanja tog novca, koji je jedna vrsta kredita.

"Ne želimo da sve što Srbija može da zaradi od gasa ide u otplatu toga nego da jedan značajan procenat ide u budžet", naglasio je premijer Dačić.

Videćemo o 13. plati

Upitan o mišljenju povodom najave ponovnog uvođenja 13. plate u javnim preduzećima Dačić je kazao da nije razgovarano o tome i da to mora biti u skladu sa politikom Vlade i najavio da će razgovarati sa ministrom finansija.

Dačić se istovremeno zahvalio ruskim partnerima na razumevanju za situaciju, dodajući da je ovaj dogovor važan zbog ukupne makroekonomske stabilnosti zemlje.

Premijer je izjavio da će nivo javnog duga, ukoliko se u narednom periodu ne zaustavi, preći 70 ili 80 odsto BDP, što je neodrživo. Trenutna zaduđenost je na nivou od 62 odsto BDP.

On je dodao da bi u naredne tri godine Srbija trebalo da se zaduži osam milijardi evra za određene projekte i dodao da to nije održivo u ovom trenutku.

Dačić je rekao da je, na sastanku sa resornim ministrima i prvim potredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem dogovoreno da neki projekti ne budu finansirani iz kredita, već da se, ukoliko je moguće, nađu zainteresovani privrednici za javno-privatno partnerstvo ili koncesije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image