• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osiguranje od suše slobodnije u zakonu

Izvor Tanjug

Izmenama Zakona o osiguranju liberalizuje se tržište u delu osiguranja od elementarnih nepogoda, ali produžava rok razdvajanja poslova životnog i neživotnog osiguranja.

Obrazlažući izmene tog zakona pred poslanicima Narodne skupštine, ministar finansija Lazar Krstić najavio je da će se potpubno novi zakon o osiguranju pred poslanicima naći u prvoj polovini 2014. godine.

Ministar je objasnio da je bila namera da se novi zakon donese u ovoj godini, ali da je njegovo donošeje pomereno za narednu godinu zbog produženih konsultacija sa osiguravajućim kućama i javnoj raspravi.

Kako je precizirao, novi zakon je u izradi i zbog toga se izmenama postojećeg, koji se danas nalazi pred poslanicima, samo pomera rok za godinu dana u kome osiguravajuće kuće moraju da razdvoje poslove životnog i neživotnog, pa umesto do kraja ove godine, oni će te poslove morati da razdvoje do kraja 2014. godine.

Izmenama zakona predviđeno je usklađivanje sa obavezom koju je Srbija preuzela uključenjem u projekat Svetske banke o omogućavanju reosiguranja od elementarnih nepogoda i katastrofalnih rizika, što uključuje poplave, sušu, zemljotres.

Prvi član izmena zakona odnosi se na liberalizacija tržista osiguranja za osiguranje imovine od elementranih nepogoda, što je u skladu sa svim što smo pregovaraili u vezi sa pristupom Svetskoj trgovinskoj organziaciji, objasnio je Krstić.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da izmene stupe na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", planirano je da se amandmanom definiše da on stupi na snagu danom objavljivanja, kako bi mogao na vreme da se primeni.

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas objedinjenu raspravu o Predlogu zakona o izmenam i dopunama Zakona o osiguranju kao i oPredlogu autentičnog tumačenja odredbi Zakona o javnim preduzećima.

Rasprava o pojedinostima nastaviće se u četvrtak, 26. decembra.

Poslanici vladajuće koalicije su istakli značaj donošenja izmena Zakona o osiguranju, dok je opozicija prigovarala zašto se o predlozima raspravlja po hitnom postupku.

Predstavnici opozicije su naglasili da donošenje novog zakona o osiguranju kasni već dve godine, da su preložene izmene postojećeg zakona minorne i da je moglo da se raspravlja o mnogo važnijim ekonomskim zakonima.

Opozicija smatra i da je Predlog autentičnog tumačenja dve odredbe Zakona o javnim preduzećim nepotreban, uz isticanje da je sporno sprovođenje tog zakona, a posebno izbor direktora javnih preduzeća.

Poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Bojan Đurić pitao je zašto se nije išlo u proces tumačenja drugih odredbi Zakona o javnim preduzećima koje su sporne, poput obaveza raspisivanja konkursa za direktore javnih preduzeća.

On je istakao i da konkurs nije raspisan u svim javnim preduzećima na republičkom nivou, poput Srbijagasa ili PTT-a, i pitao predstavnike vladajuće koalicije zašto se odugovlači sa primenom tog zakona.

"Umesto toga opredelili ste se da pokrećete Skupštinu za tumačenje člana koji nije toliko bitan i nije toliko sporan", kazao je Đurić predstavnicima vladajuće kolicije i dodao da bi "bilo fer" da se javnostu, ukoliko se to radi zbog pojedinih preduzeća, predoči o kojim se preduzećima radi.

On je ministra finansija Lazara Krstića pitao dokle se stiglo sa izborom direktora javnih preduzeća i ocenio da zbog najavljenih izbora Srbija neće imati direktore javnih preduzeća ni u nared ih šest meseci, iako su to, kako je naglasio, firme u kojima ima najviše problema.

Poslanik Demokratske stranke Janko Veselinović istakao je da je današnja rasprava bila nepotrebna i ocenio da dnevni red skupštinskog zasedanja nije očekivan za kraj godine i situaciju u kojoj bi trebalo da se raspravlja o ključnim zakonima koji se odnose na ekonomski važne teme.

"Biser današnjeg zasedanja je autentično tumačenje odredbe Zakona o javnim preduzećima, zakona koji je nedavno usvojen i koji je najavljen kao preporod za privredu, departizaciju državnih firmi i izbor direktora koji nisu partijski kadar", kazao je Veselinović.

On je pitao da li je cilj autentičnog tumačenja Zakona o javnim preduzećima, u delu koji se odnosi na izbor direktora tih preduzeća, da se dobije odgovor od Skupštine da samo maloletno dete ne može biti direktor.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Marko Milutinović pitao je koliku štetu će Srbija da ima od ponovnog odlaganja primene odredbe Zakona o osiguranju kojom je predviđeno razdvajanje poslovanja u okviru jedne kompanije životnog i neživotrnog osiguranja, s obzirom na ranije preuzete obaveze države po međunarodnim ugovorima sa Svetskom bankom.

Milutinović smatra da nije bila potrebna rasprava o autentičnosti tumačenja odredbi Zakona o javnim preduzećima i upozorio je da pribegavanje tom vidu utvrđivanja verodostojnosti postojeće legislative nije dobro.

"To ili znači da su nam zakoni loši i da je potrebno utvrditi šta je zakonodavc hteo da kaže, ili se tim tumačenjem želi na perfidan način pribeći izmeni zakona, tako što bi se određene odredbe autentično tumačile", kazao je on.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image