• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulović: Sindikati peru ruke od svog zakona

Izvor MONDO/Agencije

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da postoje otpori promenama zakona o radu i da razume sindikalne vođe koje pružaju otpor, ali je ocenio da je neodgovorno "pranje ruku od zakona koji su sami pisali".

Cilj je povećati zapošljavanje, privredni rast, rekao je Radulović u emisiji "Talasanje" Radio Beograda.

Nema garancije za to, ali u svim zemljama u kojima je radno zakonodavstvo promenjeno na neki normalan nivo, posledica je privredni rast, zapošljavanje, manji rizik od zapošljavanja i rast standarda, ocenio je Radulović.

Radulović je ocenio da su zakoni o stečaju i privatizaciji ključni kako bi u 2014. godini mogao da se završi proces restrukturiranja preduzeća.

Neazumni nameti

Prema rečima ministra, njegov predlog o smanjenju nameta na rad nije prošao u ovoj godini, ali on od toga ne odustaje. "Ja kažem da su oni (porezi i doprinosi) nerazumni, da ih treba smanjiti, da treba na nekim drugim mestima uštedeti više, povećati neke druge prihode i otvoriti prostor za privredni rast i novo zapošljavanje", kazao je Radulović za prvi program Radio Beograda. On je zaključio da će manji broj ljudi izbegavati plaćanje poreza kada su ti nameti "razumni".

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" najavili su da će 26. decembra organizovati skup povodom izmena i dopuna Zakona o radu i "štetnim posledicama po radnike Srbije".

Dve reprezentativne sindikalne centrale istakle su da će organizovati skup s obzirom na veliku zainteresovanost članstva, kao i na činjenice, kako dodaju, da nisu imali priliku da učestvuju u izradi Nacrta Zakona o radu, niti da o tom tekstu daju svoje mišljenje.

ŠŠ i "Nezavisnost" su naglasile i da je reč o zakonu koji je od neprocenjivog značaja za zaposlene i sve građane.

Na temu javne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o radu danas su se oglasili i Udruženi sindikati Srbije "Sloga", koji tvrde da je vlada socijalni dijalog preselila na polje imaginarne, virtuelne komunikacije, pa se "umesto javnog sučeljavanja ministri sve češće javnosti i sindikatima obraćaju putem društvenih mreža".

"Mi ne želimo da učestvujemo u virtualnom socijalnom dijalogu, da razgovaramo sa ministrima preko društvenih mreža i da im komentarima objašnjavamo da to nije tako, zato što oni koje mi kao sindikat zastupamo, za razliku od vlade i njenih 'avatara' - žive u realnom svetu, svetu u kome su glad i beda stvarnost, a ne imaginacija", poručili su iz tog udruženja.

U saopštenju "Sloge" navedeno je da je takav zaključak donet nakon "prethodne, jednostrane odluke Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike da se otkažu javne rasprave o Nacrtu izmena za Zakona o radu", a potom i zakazanog javnog slušanja Odbora za rad i socijalna pitanja koji je bio zakazan za danas.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga", kao jedan od članova Srpskog sindikalnog fronta, treba u Užicu da održe još jednu  zajedničku Konvenciju, čija će poslednja sesija, kako kažu. "najverovatnije biti održana na dan rasprave u Skupštini Srbije, tako što će se radnici okupiti pred vratima parlamenta, reći ono šta imaju i koje sada niko neće da čuje".

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

natasa

Gosn ministar je produzena ruka gospode poslodavaca koji ce razliku koju zarade na nama radnicima preliti u bolji mercedes ili kucu . TAkodje kada nam povecaju poreze na plate a to ce se desiti smanjenjem nameta na rad poslodavcima a povecanjem nama, bice zanimljivo.Ko ce tek onda da kupi nesto u radnji i ko ce onda bilo sta da proizvodi? Prosta logika ali ministar je laik pa ni ovo ne ume ili nece da razume. Nema napretka sa ovim likom

Djiki

Ovom bivđem "STEČAJCU" je tako lako da otpušta radnike pa mu priprema ovakvog zakona pričinjava veliko zadovoljstvo !!! Ako ovakvi budu dolazili kroz političke partije , uskoro bi Srbija mogla da se vrati u 19 vek !!!

special image