• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minimalan rast premije osiguranja u Srbiji

Izvor Tanjug

Osiguravajuće kuće u Srbiji zabeležile su u prva tri tromesečja ove godine ukupnu premiju od 48,8 milijardi dinara, odnosno 426 miliona evra.

To nominalno predstavlja pristojan porast od 2,9 odsto u odnosu na isti period lane, ali rezulat je lošiji kada se u računicu ubaci i prosečna infalcija u istom periodu.

U strukturi premije, učešće neživotnih osiguranja iznosilo je 81,2 odsto, a  učešće životnih osiguranja 18,8 odsto, što je porast sa 17,6 odsto u istom periodu lane, objavila je NBS.

Struktura premije u trećem kvartalu slična je strukturi u istom periodu 2012. godine, uz beleženje najvećeg učešća osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih  vozila u ukupnoj premiji od 30,3 odsto odsto.

Iza toga slede osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti, i ostalih osiguranja imovine - imovinska osiguranja sa  24,3 odsto, životna osiguranja sa 18,8 odsto i osiguranje motornih vozila - kasko sa 10,1 odsto.

Premija neživotnih osiguranja u trećem kvartalu je porasla za 1,4 odsto u odnosu na isti period 2012. godine. Premija imovinskih osiguranja ostvarila je rast od 2,2 odsto,  osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila rast od 2,1 odsto, dok je  premija osiguranja motornih vozila - kasko ponovo zabeležila pad, ovog puta od 7,3 odsto.

Bilansna suma društava za osiguranje povećana je na kraju trećeg tromesečja 2013. na 147,8 milijardi dinara, i to za 5,1 odsto u  odnosu na kraj trećeg kvartala prethodne godine.

Na kraju trećeg kvartala 2013. godine u Srbiji posluje 28 društava za osiguranje, što je nepromenjen broj u odnosu na isti period prethodne godine. Isključivo poslovima osiguranja bavi se 24 društva, a poslovima reosiguranja četiri društva.

Od društava koja se bave poslovima osiguranja, isključivo životnim  osiguranjem bavi se njih sedam, isključivo neživotnim osiguranjem 11, a i životnim i neživotnim osiguranjem šest društava.

Posmatrano prema vlasničkoj strukturi kapitala, od 28 društava za osiguranje, 21 je u većinskom stranom vlasništvu, a sedam u domaćem  vlasništvu.

Društva za osiguranje u stranom vlasništvu beleže na kraju trećeg kvartala preovlađujuće učešće u premiji životnih osiguranja sa 89,9 odsto, premiji neživotnih osiguranja sa 58,2 odsto, ukupnoj  imovini sa 70 odsto, kao i u broju zaposlenih sa 65,8 odsto.

Broj zaposlenih u društvima za osiguranje je porastao na 11.480 po stopi od 0,8 odsto.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image