• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihajlović: Kapital Srbijagasa na nuli

Izvor Fonet

Vrednost kapitala Srbijagasa spao je na nulu, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ona je poručila da će iduća godina na polju energetike biti godina investicija i reformi javnih preduzeća, prvenstveno Srbijagasa.

Cele godine govorila sam da je vrednost kapitala Srbijagasa 12 miliona evra, najnoviji podaci govore da je sada nula, a gubitak se meri milijardama dinara. Vlada će u uskoro doneti odluku o finansijskom restrukturiranju, što je samo delić onoga što mora da se uradi u Srbijagasu, rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare.

Više nemamo gde, ili ćemo prodati Srbijagas, a to nećemo, ili ćemo ga reformisati, rekla je Mihajlović i poručila da će i EPS pretrpeti reforme.

Prema njenim rečima, EPS će postati akcionarsko društvo, a moraće brže da radi, jer ako se otvara tržište struje od 1. januara, imaće problem.

Mislim i da se u EPS stvari pokreću, a to očekujem i od Srbijagasa, poručila je Mihajlović.

"Kad govorim o Dušanu Bajatoviću, ne govorim o njemu lično, već o javnom preduzeću i nekome ko mora ozbiljnije da se pozabavi kompanijom koju vodi, a ne želim da država i potrošači trpe. Iako mnogi kažu da gubim tu bitku, videćemo", kazala je Mihajlović.

Kako je naglasila, potrošači gasa u Srbiji moraju da dobiju stabilno preduzeće, koje neće biti prodato, već državno.

Ministarka energetike je istakla da će 30. decembra biti raspisan drugi javni poziv za 142 lokacije za izbor investitora za izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji, a za 2014. je najavila nove investisticione projekte.

U prvom kvartalu naredne godine znaće se s kim će se graditi termoelektrana Štavalj, sa rudnim poljem, rekla je Mihajlović i ukazala da je Skupština Srbije verifikovala Sporazum za gradnju reverzibilne HE Bistrica i da predstoji izrada studija izvodljivosti.

Odgovarajući na pitanja o upozorenjima Srbiji iz Evropske unije na Treći energetski paket, Mihajlović je navela da će se Srbija prilagoditi direktivama EU o Južnom toku i da će njegova izgradnja ići svojim tokom.

Ona je najavila da će tim povodom u januaru učestvovati na sastanku u Briselu sa ministrima energetike svih zemalja koroz koje prolazi Južni tok i ocenila da je ta sistuacija posledica "koškanja" EU i Rusije zbog Ukrajine.

U oblasti ekologije Mihajlović je predočila cilj da se iduće godine u Srbiji poveća energetska efikasnost i da je za to opredeljen fond od 300 miliona dira, što je manje nego što je očekivano.

Mihajlović, je kao potpredsednik Srpske napredne stranke, rekla da je ta stranka najavila mogući izlazak iz vlasti u Novom Sadu, jer je nezadovoljna "brzinom, kojom se neke stvari dešavaju", a ubrzo će biti doneta odluka o izborima.

Moj stav o tome je poznat, rekla je.

Mihajlović je na završnoj konferenciji uručila zahvalnice svom timu u Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine, gde ima 359 zaposlenih na, kako je istakla, vrednom radu, i izrazila zahvalnost medijima na korektnom izveštavanju u godini na izmaku.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image