• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Železnice Srbije uvećale prihode za 5,3 odsto

Izvor Tanjug

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović izjavio je danas da je to preduzeće ove godine povećalo ukupne prihode za 5,3 odsto ili 600 miliona dinara.

Istovremeno preduzeće je smanjilo ukupne rashode za 18 odsto, ili oko sedam milijardi dinara, u odnosu na 2012. godinu.

Srpske železnice su, takođe, ove godine smanjile ukupan gubitak za 66 odsto i u 2013. je iznosio 4,3 milijarde dinara, dok je prošle godine bio 12,8 milijardi dinara, rekao je Simonović na konferenciji za novinare.

On je istakao da će konačni ekonomski rezultati biti poznati tek nakon izrade završnog računa za 2013. godinu, ali da je već sada izvesno da su pokazatelji mnogo bolji od očekivanih.

Na pitanje novinara da li je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić zadovoljan njegovim radom i da li očekuje smenu, Simonović je rekao da to ne zna, ali da je on sa svojim saradnicima pokazao da su Železnice ostvarile dobre rezultate, kao i da ne očekuje smenu.

"Ja ne očekujem, ja nemam potrebe da očekujem. Ako vlada smatra da ono što sam uradio sa svojim saradnicima nije dobro ili nije dovoljno ili da je (Vučić) očekivao više - možda će se naći kadar koji može više toga da uradi", rekao je Simonović.

Na konstataciju novinara da mu se u javnosti prebacuje nepotizam i da je zaposlio u Železnicama Srbije svoje prijatelje i rodbinu iz Vrčina odakle je i on, Simonović je kazao da odgovorno tvrdi da nije zaposlio nijednog člana porodice, kao i da je ukupno iz Vrčina zaposlio 10 ljudi, od čega devet na pruzi i u radionici, a samo jednog radnika u administraciji.

On je dodao da može samo da se diči time što je u mogućnosti da zaposli i nekog iz Vrčina napomenuvši da je ukupno zaposlio oko 130 radnika.

Simonović je naglasio da je u poslednje vreme dobijao "niske udarce" od pojedinih tabloida, kao i da iz tih napada na njega stoje oni u železnicama koji hoće da sve ostane kao i pre - da se ništa ne radi, korupcija, krađa...

On je pozvao medije da otvoreno sa njim diskutuju o svakom problemu, a sve u cilju da se spreči manipulisanje informacija o srpskim železnicama.

Železnice su, prema njegovim rečima, na kraju 2012. imale 18.356 zaposlenih, a sada imaju 18.121 radnika.
Simonović je rekao da je na deviznom računu iznos sredstava povećan u odnosu na prošlu godinu za 5,35 miliona evra, a dinarski račun uvećan za 5,5 miliona dinara.

Troškovi deviznih dnevnica su smanjeni za oko 270.000 evra, službenih putovanja u zemlji su manji za više od 112 miliona dinara, a troškovi reprezentacije su bili za 22 miliona dinara manji.

Prvi put su Železnice Srbije obračunale kamate na svoja potraživanja, što je uvećalo prihode za 124 miliona dinara.

Železnice su započele izmirivanje nasleđenog duga prema inostranim železnicama sa oko 10 miliona evra.

Takođe, obaveze prema privredi su smanjene do 30. septembra ove godine za više od 4,4 milijardi ddinara u odnosu na 31. decembar 2012, godine, rekao je Simonović.

Železnice su prevezle ove godine 18 miliona putnika, što je povećanje za 8,6 odsto, zatim prevezle 10,55 miliona tona robe ili 11,6 odsto više, a transportni prihodi su povećani za 1,2 milijarde dinara.

Broj otkazanih vozova u putničkom saobraćaju je ove godine smanjen za čak 65 odsto u odnosu na 2012, a broj neotpremljenih teretnih vozova je smanjen skoro 10 puta.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tweety

To se zove napredak!

special image