• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija u poslednjoj godini liberalizacije trgovine

Izvor Fonet

Sa 1. januarom Srbija je ulašla u šestu i poslednju godinu liberalizacije trgovine sa Evropskom unijom (EU), na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije saopštila je da je Srbija stvorila uređen i predvidiv režim trgovinskih odnosa sa EU, što će doprineti boljem okruženju za poslovanje i investiranje u Srbiji.

Osnovni cilj sporazuma je stvaranje zone slobodne trgovine između EU i Srbije u roku od šest godina od početka primene Privremenog trgovinskog sporazuma, koji je deo SSP.

U saopštenju se navodi da je EU jednostrano liberalizovala uvoz robe iz Srbije još 2000. godine, a ugovorno 2009. godine, odnosno momentom početka primene Prelaznog sporazuma, dok Srbija postepenu liberalizaciju uvoza robe iz EU završava 1. januara 2014. godine.

Prosečna carinska zaštita na uvoz robe iz EU od 2014. godine do ulaska Srbije u članstvo EU će iznositi 0,99 odsto, dok je uvoz 95,1 odsto proizvoda u okviru carinske tarife u potpunosti liberalizovan.

Potpuna liberalizacija nije predviđena za strateške poljoprivredne proizvode, koji će zadržati carinsku zaštitu do ulaska u članstvo EU.

To su sve vrste mesa, mlečni proizvodi, krompir, paradajz i drugo povrće, sveže i smrznuto, grožđe, jabuke, šljive, višnje, pšenica i pšenično brašno, kukuruz, kukuruzno brašno i prekrupa od brašna, suncokret, margarin, kobasice i paštete, konzervisano povrće i konzervisano voće.

Potpune liberalizacije nema ni za sok od paradajza, od grožđa, jabuka, krušaka i višanja i mešavine sokova, sirće, duvan, etil alkohol, voćne rakije, određene kategorije goveda za klanje, svinja za klanje, jagnjad za klanje, klanični proizvodi itd, a za šećer, rafinisano ulje od suncokreta i za cigarete, Srbija zadržava punu carinu.

Za jabuke, grožđe, višnje, šljive, jagode, paradajz i paprike i dalje će se primenjivati uobičajene, sezonske carine.

Unija je najvažniji spoljnotrgovinski partner sa kojom se obavlja 60 odsto spoljnotrgovinske razmene i u kojoj se realizuje 61 odsto izvoza iz Srbije.

Od početka primene Sporazuma, zaključno sa oktobrom 2013, ukupna korist od preferencijalnog izvoza na tržište EU za srpske privrednike iznosi iznad 2,7 milijardi evra.

U periodu od 1. januara 2009. godine, zaključno sa oktobrom 2013. godine, evropski izvoznici su ostvarili ukupnu korist od izvoza na srpsko tržište u iznosu od 1,1 milijarde evra.

Pored stvaranja zone slobodne trgovine, Srbija je potpisivanjem SSP preuzela obavezu da usklađuje svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image