• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako do nižih kamata na dozvoljeni minus

Izvor Tanjug

Korišćenje minusa po tekućem računu važi za najskuplji vid zaduživanja.

Do smanjenja kamata na taj vid pozajmice moglo bi da dođe, smatraju banke u Srbiji, ukoliko bi se inflacija zadržala na niskom nivou, kurs bio stabilan, i srezao nivo problematičnih kredita.

Pozajmicu po tekućem računu banke građanima odobravaju na osnovu redovnih mesečnih primanja, najčešće u visini mesečne zarade, a u pojedinim bankama i iznad toga.

Kako je Tanjugu rečeno u Banci Inteza, visina kamatne stope na dozvoljeni minus definiše se na osnovu više parametara među kojima su najznačajniji premija rizika, namena i dostupnost kredita, kao i iznos referentne kamatne stope Narodne banke Srbije (NBS) i stepen inflacije.

U poređenju sa gotovinskim kreditima cena tog proizvoda je svuda u svetu viša imajući u vidu da banka nije u mogućnosti da predvidi momenat u kome će ga klijent koristiti i da uvek mora imati likvidna sredstva na raspolaganju koja ne može plasirati u druge zajmove, naveli su u toj banci.

S obzirom na zadržavanje stope inflacije na niskom nivou i posledično smanjenje referentne kamatne stope NBS, Banka Inteza razmatra snižavanje kamata na sve vidove dinarskih zaduženja, uključujući i dozvoljeno prekoračenje.

Kako su naveli u Sberbanci, na formiranje kamate po dozvoljenom prekoračenju utiče više faktora - referentna kamatna stopa, stopa inflacije, procenat učešća problematičnih plasmana u ukupnom portfoliju banke, kretanje kursa.

"Takođe, banke u Srbiji izdvajaju velika sredstva na ime obavezne rezerve Narodnoj banci, što u Evropi uopšte ne postoji, stoga poređenje kamata za tu vrstu pozajmice u Srbiji i zemljama EU nije relevantno", rečeno je Tanjugu u Sberbanci.

Svi navedeni faktori, kako dodaju, trebalo bi da budu značajno niži i stabilni na duži vremenski period da bi se poslovne banke u Srbiji odlučile na smanjenje kamate na dozvoljeno prekoračenje u budućnosti.

Primera radi, kada bi inflacija bila na nivou od dva do tri odsto, procenat problematičnih kredita daleko ispod 10 odsto, kao što je slučaj u evropskim zemljama, stabilan kurs na duži vremenski period, kamate na dozvoljena prekoračenja bi sigurno pale, naveli su u Sberbanci.

Visina kamatne stope na dozvoljeno prekoracenje u Sberbanci je 30 odsto godišnje za redovne klijente a paralelno postoje i specijalne ponude gde su kamate na dozvoljeno prekoračenje niže.

U Eurobanci nominalna kamatna stopa na dozvoljeni minus je 33,5 odsto godišnje.

Direktor razvoja u Sektoru za stanovništvo Eurobanke, Vladan Vilotijević, izjavio je Tanjugu da kamatna stopa za dozvoljeni minus jeste skuplja, ali i približna mesečnoj kamati za kreditne kartice u nominalnoj vrednosti.

Međutim, dozvoljeni minus je odobren i direktno vezan za račun na koji klijentu svakog meseca "leže" zarada. Drugim rečima, svakog meseca podmiri najveći deo svojih zaduženja direktno od svoje plate.

"Samim tim, klijent može sebe da dovede u situaciju da racionalnije raspolaže dozvoljenim minusom iako je za nijansu skuplji na papiru, jer će platiti manje kamate u apsolutnom iznosu", naveo je Vilotijević.

Prema njegovim rečima, klijentu je najoptimalnije rešenje da periodično podiže novac po potrebi, odnosno da ne uđe u dozvoljeni minus do punog limita na početku meseca, jer se na dozvoljeni minus kamata računa za iznos u korišćenju i broj dana u korišćenju.

Kako je Tanjugu rečeno u Erste banci, strukturu kamatne stope kod dozvoljenog minusa čine cena izvora finansiranja, obavezna rezerva i ostali troškovi regulative, rizik klijenta i rizik zemlje, trošak angažovanog kapitala, administrativni troškovi i marža.

Nominalna kamatna stopa na dozvoljeni minus u toj banci iznosi 33 odsto na godišnjem nivou.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Željko

Tako je, Marko! Za godinu dana ovim lihvarima dam 30 000 za dozvoljen minus?! Jednom uđeš - teško da izađeš! Mogao bi s tim parama na letovanje!

Marko

To je najskuplji vid kredita. Problem je sto su gradjani, prinudjeni da imaju tekući račun, na koji su dužni da vrše isplate. Zaposleni bi trebalo da biraju kako da im se isplacuju zarade. Direktno na ruke, je najbolja opcija. Nema kamata, nema zelenaških banaka, nema rizika.

special image