• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomske slobode: Namibija, Vanuatu... pa Srbija

Izvor MONDO/Agencije

Srbija se nalazi u grupi "ekonomski uglavnom neslobodnih zemalja", na samoj granici "umereno slobodnih zemalja", navodi se u Indeksu ekonomskih sloboda, koji je objavila Fondacija Heritidž.

Indeks Srbije je u odnosu na prethodnu godinu porastao za 0,8 poena i sada je 59,4 poena, svega 0,6 poena ispod granice "umereno slobodnih zemalja", prenosi Transparentnost Srbija.

U komentaru za Srbiju, fondacija navodi da, uprkos napretku u određenim oblastima, Srbija i dalje kaska u promociji i primeni vladavine prava, pri čemu je implementacija dubljih institucionalnih reformi i dalje od kritične važnosti.

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas da je zabrinjavajuća višegodišnja stagnacija Srbije u oblasti suzbijanja korupcije, odnosno niska ocena za slobodu od korupcije prema indeksu ekonomskih sloboda.

Kako su naveli u Transparentnosti, u indeksu za 2014. godinu ocena Srbije u oblasti slobode od korupcije je 34 i ona je najniža među 10 kategorija koje se ocenjuju i na osnovu kojih se izračunava indeks ekonomskih sloboda.

Fondacija Heritidž ocenu za korupciju obračunava na osnovu indeksa percepcije korupcije (CPI) koji objavljuje Transparentnost internacional, a na toj listi Srbija je prethodnih godina beležila stagnaciju ili izuzetno spor napredak.

"Zbog toga Transparenost Srbije smatra da je neophodno primeniti sistemski pristup u borbi protiv korupcije, zasnovan na vladavini prava, neselektivnoj primeni zakona i stabilnim institucijama, kako bi napredak bio održiv. To se naročito odnosi na pravosuđe", ističe se.

Kako se dodaje, niska ocena tog istraživanja u oblasti vlasničkih prava (40 poena) ne menja se od 2009. godine i ona je posledica lošeg stanja u pravosuđu.

Prema toj oceni "sudski sistem u Srbiji je veoma neefikasan, kašnjenja su tolika da odvraćaju od korišćenja sudske pravne zaštite, korupcija je prisutna a pravosuđe je pod uticajem drugih grana vlasti."

Pad indeksa je zabeležen i za oblast javne potrošnje - ocena je 38,6, što je gotovo dva poena slabije nego prethodne godine i čak osam poena slabije nego 2009. godine.

Ta ocena, istakli su u Transparentnosti, jasno ukazuje na potrebu da se obezbedi veća javnost u radu izvršne vlasti koja najznačajnije utiče na planiranje javne potrošnje i druge vidove raspolaganja javnim resursima.

Navodi se i da u toj oblasti i dalje veliki problem predstavlja netransparentnost prilikom donošenja investicionih odluka i zaključivanja ekonomskih sporazuma.

Prema podacima Heritidža, Srbija je među 178 rangiranih država zauzela 95. mesto i nalazi se istoj zoni sa 61 državom (od 91. do 151

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image