• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati: Povući zakone i smeniti Radulovića

Izvor MONDO/Agencije

SSSS i UGS Nezavisnost su predali danas Skupštini i Vladi zahteve za povlačenje iz procedure zakona o radu, o privatizaciji i stečaju, kao i za smenu ministra privrede Saše Radulovića. Ministar odgovara: Zakoni će biti usvojeni.

Predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Granskog sindikata industrije, energetike i rudarstva "Nezavisnost" su naveli da su u tim zahtevima zatražili i povlačenje na doradu izmena i dopuna zakona o radu, kao i uključivanje sindikata u donošenje odluka iz oblasti radnog zakonodavstva.

Predstavnici sindikata su se, takođe, založili za bolji socijalni dijalog i usaglašavanje spornih odredbi tih zakona sa reprezentativnim sindikatima.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata metalaca Zorana Vujovića, ovi zakoni su pogubni za radnike budući da će zaposleni u preduzećima u restrukturiranju nakon usvajanja plana reorganizacije ostati bez posla, te da bi zato trebalo izvršiti pritisak za njihovo povlačenje.

Vujović je rekao da, ako se ne uspe sa zahtevima za povlačenje zakona, i ne izvrši pritisak na poslanike da ne glasaju za njihovo usvajanje - "popravnog ispita nema".

On je, nakon predavanja zahteva na pisarnicama Skupštine i Vlade, pozvao predstavnike preduzeća u restrukturiranju da se u što većem broju odazovu velikom protestu koji je planiran za 24. januar u Beogradu.

Predstavnici sindikata su svoje zahteve predali nakon protestne šetnje od Doma sindikata do Skupštine, a zatim do Vlade Srbije, koju je obezbeđivala policija.

Oni su tokom šetnje zastali ispred Ministarstva privrede i skandirali ministru Raduloviću koji, prema rečima potpredsednika sindikata metalaca Gorana Miletića, nije ništa učinio da se poboljša položaj zaposlenih, niti stanje u privredi.

Pošto ih u Vladi niko nije primio, predstavnici sindikata su se mirno razišli.

Pritisak sindikata se nastavlja i na "diplomatskom" planu. Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je poslao otovreno pismo premijeru Ivici Dačiću, u kome kaže da je nedopustivo je i suprotno zakonima, da se zakoni o privatizaciji i stečaju, koji se itekako tiču zaposlenih i građana Srbije, bez ikakvih konsultacija i pregovora na sednici Socijalno ekonomskog saveta, upute u Skupštinu na usvajanje.

Orbović je zapitao "za koga se, ili preciznije protiv koga se zakoni u ovoj zemlji pišu i usvajaju, a posebno koji ih eksperti pišu protiv srpskih radnika i građana."

Radulović je najbolji ministar u Vladi

Ugledni ekonomista Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja Biltena MAP, rekao je da je ministarp privrede Saša Radulović najbolji ministar u Vladi i da jedini ima ekonomsku viziju koja u realnom životu može da se sprovede. "Neću buiti popularan što ovo govorim ali Radulović je u pravu i oko stečaja i oko Zakona o radu", rekao je Stamenković.

On je podsetio da da ke početkom Dačićevog predsedavanja vladom, prestao da funkcioniše legalno izabran Socijalno ekonomski savet i pored apela i upozorenja SSSS, što je kako je istakao, neočekivano budući da je u javnim nastupima premijera i programu njegove partije, naglašena upravo socijalna pravda i socijalna briga.

"Pored brojnih propusta i koji bi bili izbegnuti i socijalnih tenzija koje bi bile manje da je zakon poštovan i sednice redovno održavane, u obavezi smo da Vas obavestimo da već kasnimo sa započinjanjem pregovora o minimalnoj zaradi za prvih šest meseci tekuće godine, te zahtevamo da se hitno zakaže kolegijum i sednica SES", navodi se u pismu.
Sindikat očekuje da odmah započne usaglašavanje visine minimalne zarade.

"Nadamo se da ne moramo da Vas podsećamo da je minimalna zarada jedina zarada od koje žive mnoge porodice u Srbiji, i da je to institut koji je predmet čestih zloupotreba, te da se prilikom isplate ne poštuje ni njena visina, niti zakonski oročena dužine isplate", navodi Orbović u pismu premijeru.

RADULOVIĆ: ZAKONI ĆE BITI USVOJENI DO FEBRUARA

S druge strane "barikade" ministar privrede Srbije Radulović rekao je danas da očekuje da će do kraja januara biti usvojeni zakoni o stečaju i o privatizaciji, a nacrt zakona o radu usaglašen.

"Očekujemo da će zakoni o stečaju i privatizaciji biti usvojeni do kraja januara - od toga zavisi početak privatizacije. Političke partije treba da izgube u potpunosti uticaj na preduzeća u restrukturiranju. Imamo agresivan plan da se to sve završi do kraja
2014. godine", rekao je Beti Radulović u Beču, gde učestvuje na skupu Juromani.

Ministar je rekao da postoje veliki otpori promenama, da su protivnici novih zakona svi koji "žive od nakaradnog sistema", odnosno "sve interesene grupe koje na neki način gube ovim izmenama zakona".

"Zakon o radu je okrenut ka malim i srednjim preduzećima, ka nezaposlenima i ide protiv neradnika i onih koji zloupotrebljavaju sistem. Ima mnogo stvari koje se podmeću, koje su netačne, kako bi se prikazalo da je zakon protiv radnika, to jednostavno nije tako", rekao je Radulović.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

www

Treba biti realan. Kod mene u opstini ima sigurno viska 30%. I oni su najglasniji da im je najtze kad treba da rade,mene je sramota jer se desi da ponekad ne urade nista ceo dan. A plata im bude veca i po 20 000 od nekih koji posteno rade...I kazu sistem je takav?! Nije sistem vec smo losi kao ljudi!

LLL

@www Bravo Radulovicu zaustavi ovaj NERAD u Srbiji. Nije sindikat toliko briga za radnike nego za svoje FOTELJE.

special image