• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci: Tražimo novi Zakon o radu, a ne izmene

Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je danas da će to udruženje tražiti da se uradi novi zakon o radu, a ne da se menja postojeći, u kojem, kako je rekao, ima dosta rešenja iz vremena samoupravljanja.

On je, nakon sastanka sa ministrom privrede Sašom Radulovićem i generalnim sekretarom Međunarodne organizacije poslodavaca Brentom Viltonom, ocenio da se ponovni rad na tom zakonu može produžiti i na šest meseci i da je do sada već izgubljeno dosta vremena.

"Obećavamo da ćemo u novoj radnoj grupi biti protiv bilo kakvih ostataka iz prethodnog zakona i tražićemo više nego sada", napomenuo je Atanacković.

On je rekao da Unija poslodavaca podržava reformski put Ministarstva privrede.

Unija poslodavaca Srbije zatražila je juče hitnu promenu četiri sistemska zakona - Zakona o stečaju, Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o radu i Zakona o privatizaciji - u cilju opravka privrede, oživljavanja privredne aktivnosti i povećanja zaposlenosti u Srbiji.

Ukoliko se izostane sa promenom tih zakona, kako navode, uslediće dalji sunovrat privrede u Srbiji i povećanja "sive zone", jer je poslovanje u Srbiji bez ovih promena veoma otežano i birokratizovano.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak ocenio je da izjava ministra privrede Saše Radulovića da odlaganje seta reformskih zakona može da znači da nema političke volje za reformama, može da bude uslovljena ili raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora ili nečijom procenom da ovaj set zakona nije u skladu sa standardima Evropske unije.

Radulović je rekao da ukoliko dođe do odlaganja seta reformskih zakona to može da bude signal da se od reformi odustalo, da partije blokiraju reformu i da za nju ne postoji politička volja.

Čanak je u izjavi za Tanjug rekao za takav stav ministra postoje dva moguća razloga.
Jedan je činjenica da još uvek nije doneta definitivna odluka da li će parlamentarnih izbora biti, a drugi politički razlog je vezan za pridruživanje Srbije EU.

"Verovatno je neko bio svestan da, dok smo istovremeno seli na taj kolosek, mi pravimo zakone koji nisu baš po standardima koji važe na tom koloseku", rekao je Čanak.

On je rekao da su sindikati legitimne i legalne interesne grupe, i da im je to zagrantovano Ustavom.

Čanak je naglasio da pregovori o Zakonu o radu još nisu zakazani i da će UGS Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, sutra organizovati, ranije zakazani štrajk upozorenja koji će trajati jedan sat u celoj Srbiji u svim sektorima.

On je naglasio da će sindikati pregovarati o Zakonu o radu isključivo sa resornim MInistarstvom rada, a ne sa Ministarstvom privrede.

"Naše resorno Ministarstvo za rad, mora da obavlja ove poslove, a ono je otišlo u doboku ilegalu, i prepustilo svoj ključni zakon drugom ministarstvu. Mi nećemo da pregovaramo sa Ministarstvom za privredu o Zakonu o radu", istakao je Čanak.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je da od seta reformskih zakona u koje spadaju novi zakon o privatizaciji, izmene Zakona o stečaju i još dva prateća zakona zavisi sudbina svih reformi u Srbiji, ali da će ako se njihovo usvajanje odloži to biti pouzdan signal da se od reformi odustalo i da za njih ne postoji politička volja.

On je istakao da se na pitanju prolaska tih zakona i zakona o radu lome reforme u Srbiji i da će se po tome videti da li postoji politička volja da se razvlaste političke stranke i da konačno institucije sistema dobiju da rade svoj posao bez takvih uticaja.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

leo

Mogu državni paraziti da se udružuju u sindikate i blokiraju reforme, ali bliži se dan kada više neće biti nikoga da plaća njihov nerad. MMF sigurno neće dati novac za njihove plate, pozajmice posle najnovijeg pada kreditnog rejtinga neće biti moguće,jer visina spoljnog duga je 70% BDP( što znači da država nije solventna), a prosečni srpski poreski obveznik je već toliko opterećen platama neradnika, da bi svaki novi namet samo dao manje prihoda, po sistemu tzv. Laferove krive. Trebalo bi uvaženi ministar Radulović da formira svoju partiju, i svi nezaposleni, sa malim penzijama ili koji rade na crno glasaće za reforme koje on želi da sprovede, a bez koih ovoj zemlji nema spasa.

Nenad

Gospodo tajkuni,ako vam nisu potrebni radnici vi ne morate da ih zapošljavate. Lepo zasučite rukave pa počnite da radite i onda nemate nikakvih problema,sve što zaradite je vaše i možete da raspolažete sa parama kako želite. Ovo što je Radulović hteo da vam namesti je robovlasništvo.

aleks

u predlogu je bilo i resenja iz doba 'trulog kapitalizma'

special image