• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Država da troši, ništa od štednje

Izvor Beta

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić izjavio je danas da će srpska ekonomija od svih oblasti imati najmanje koristi od pregovora sa EU i zauzeo se za državnu intervenciju i podsticaje.

Jednino intervnecija iz državne kase može da obezbedi privredni rast u krizi, jer od "neselektivne štednje nema ništa", tvrdi nekadašnji ministar finansija i guverner NBS.

"Pregovori sa EU daće direktan efekat u oblastima vladavine prava, slobode medija i ljudskih prava. Zato je potrebno da pomognemo sami sebi. Potrebno je štedeti na birokratiji, ali bez državne intervencije nema rasta u krizi, podsticaje daju i evropske zemlje", rekao je Dinkić na Forumu za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Dinkić, koji je do avgusta 2013. godine bio ministar finansija, istakao je da su umesto neselektivnih reformi potrebne selektivne državne intervencije i da je brz privredni rast moguć uz "agresivne podsticaje".

Predsednik URS-a je naveo da je Zakon o radu "nepotrebno napadnut frontalno", čime su bespotrebno uzburkane strasti sindikata.

"Umesto da su ispravljene greške poput isplate otpremnina (za ceo radni staž), zadrlo se u radnička prava i godišnje odmore", rekao je Dinkić.

Dinkić je dodao da je birokratija najveći problem Srbije i da je privredni ambijent moguće poboljšati novim Zakonom o planiranju i izgradnji, ali da taj zakon ne bi trebalo da pišu udruženja arhitekata i interesne grupe.

"Njima je cilj da se do dozvola stiže u što više koraka da bi oni imali šta da rade. Srbija ima strožije protivpožarne propise od zemalja EU. Reč je o prostim interesima", rekao je Dinkić.

Dinkić je kao jedan od najvećih problema naveo visoke kamate na javni dug koje "pojedu sve što se uštedi na platama i povećanju poreza".

"Umesto smanjenja plata i penzija, potrebno je otplatiti kredite, jer bez prevremene otplate dve i po milijarde evra najskupljih dugova nijedan ministar finansija nema šta da radi, ne pomaže ni deset Stros Kanova. Kamate su danas kao četiri budžeta za poljoprivredu ili dvadeset budžeta za kulturu", rekao je Dinkić.

Dodao je da je, međutim, prevremena otplata kredita "politički ekstra nepopularna", nepopularnija i od smanjenja plata i povećanja poreza, jer se političari plaše da ih narod ne optuži da zbog otplate kredita ne prodaju porodično srebro, a i zato što građani ne vide korist od toga, jer se novac seli sa računa na račun i nema uspeha koji bi mogao da bude prikazan u medijima.

Dinkić se zauzeo i za moderne javne radove, odnosno javne investicije, koje bi se sprovele tako što bi država opštinama davala građevinski materijal a onda bi opštine angažovale građevinske firme za infrastrukturne radove.

Predsednik URS, koji je i bivši guverner centralne banke, ocenio je da Narodna banka Srbije preterano oprezna i da bi trebalo da hrabrije snizi kamatnu stopu.

Dodao je da je "napad na plate", odnosno smanjenje plata i povećanje poreza pogrešan put jer obara tražnju i privredni rast i traži novo smanjenje plata i povećanje poreza, što je začaran krug iz kojeg nema izlaza.

Ponovio je da je povećanje izvoza i veća pokrivenost uvoza izvozom postignuta zahvaljujući državnim intervencijama i podsticajima investitorima, kao i da strani investitori, poput japanske Takate koja je investirala u Mađarskoj umesto u Srbiji, odlaze ako nema podsticaja.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

512

Ko tebi dade diplomu

xy

Revolucija mišljenju Mlađana Dinkića. Od neoliberalizma do državnog intervencionizma.

Marko

URS NA IZBORIMA ISPOD CENZUSA. To ceka i LDP I DS

special image