• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro tender za kupovinu kalorimetara

Izvor Tanjug

Država će u narednih mesec ili dva raspisati tender za uvođenje kalorimetara u određene ustanove i stambene zgrade preko kojih će utrošena toplotna energija biti obračunata i naplaćena, kaže Zorana Mihajlović.

Sva domaćinstva koja koriste daljinsko grejanje iz toplana moraće od 1. januara 2015. godine da uvedu kalorimetre, na osnovu kojih ce biti obracunata i naplaćivana utrošena toplotna energija, a država će pomoći u njihovoj nabavci.

"Država će finansirati centralne kalorimetre za određene ustanove i zgrade, a dalje razvođenje od tog centralnog kalorimetra po stanovima je nešto što će morati zajedno da rade toplane, grad i skupština stanara. Oni će morati da sednu za sto i da dogovore uslove kako da građanima omoguće da imaju kalorimetre u svom stanu", rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon obilaska toplane "Novi Beograd".

Ona je precizirala da je to potrebno kako građanima ne bi stizao centralni račun koji bi se potom delio po stanovima, već da svako plati koliko je potrošio.

"Beogradske toplane", kako je rekao direktor tog preduzeća Zoran Predić, spremne su za takav način obračunavanja električne energije.

"Postoje određene stvari koje moramo u toku godine da završimo, ali to je zadatak svih nas, ne samo toplana - to je zadatak i lokalnih samouprava i skupštine stanara. Svako u tom poslu ima svoje obaveze", rekao je Predić i dodajući da će "Beogradske toplane" uraditi svoj deo zadataka.

"Svesni smo da to nije mala investicija, ali svi zajedno ćemo pokušati", naveo je.
Povodom grejne sezome, ministarka je ukazala da svake godine postoji problem sa jednim delom elektrana koje u velikoj meri troše mazut, pa će u narednih šest meseci biti napravljen program za te toplane kako sledeće godine ne bi bile u situaciji da traže mazut iz robnih rezervi.

"Za prethodnih godinu i po dana kao država smo uspeli, bez ozbira što toplane nisu u ingerenciji države, da napravimo puno koraka da toplane ne potroše 25.000 tona mazuta, koliko su trošile prethdne godine, nego sada možemo da kažemo da je iz robnih rezervi izašlo 4.000 tona mazuta. To je ogromna razlika, druge toplane su uredile svoj sistem i ostalo je nekoliko toplana koje u tome nisu uspele, među kojima je Smederevo, Negatin, Zaječar koji će dobiti 300 tona mazuta iz robnih rezervi", objasnila je Mihajlovićeva.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejo-ČAČAK

U mom gradu za 54 kvadrata stambene površine račun za decembar 9.300 plus fiksni deo oko 1500 dinara a decembar jedan od najtoplijih u veku! Jedan kalorimetar na 40 stanova. LEGALIZOVANA PLJAČKA

Backo

Kradja u najavi

Sport Bili

@Backo Ja se nagledah otvorenih prozora u sred zime tako da ne verujem da se taj greje na struju, drva ili na ugalj. Naravno da će biti krađe ali i novi termin za one koji su se do sada grejali na centralno grejanje - štednja! Nego valjda ako počne to dranje valjda će bar biti i po neki normalni u tim toplanama pa onda i smanji cenu priključka na centralno grejanje jer ova sadašnja astronomska cena priključka prevazilazi i američke i evropske standarde!

special image