• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove godine kapitalan remont u TE "Nikola Tesla A"

Izvor Tanjug

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu u ovoj godini počeće kapitalan remont Bloka A3.

"Za 10 dana biće raspisan i tender za izvođače radova za izgradnju sistema odsumporavanja u toj elektrani" , najavila je danas ministarka energetike, Zorana Mihajlović.

Ona je, prilikom obilaska TENT-a A, rekla da je vrednost kapitalnog remonta Bloka A3 oko 70 miliona evra, što su ozbiljna ulaganja u povećanje snage te elektrane.

Mihajlović je podsetila da TENT daje 50 odsto električne energije Srbiji i da je najzačajniji energetski objekat u zemlji.

Ministarstvo energetike će, kako je kazala, podržati menadžment TENT-a u nastojanjima da se taj kapitalan remont izvede u ovoj godini, a takođe je podsetila da će sistem za odsumporavanje biti realizovan iz povoljnog japanskog kredita.

Direktor TENT-a, Čedomir Ponoćko, precizirao je da će remont trajati šest meseci i da bi bilo značajno da se izvrši ođednom, a ne iz dva maha, kako se ne bi remetio rad elektrane.

On je istakao da će to podići snagu bloka A3 i doprinosti smanjenju azotnih oksida u vazduhu. Remont bi trebalo da počne 1. juna a doprineće povećanju snage blok a A3 za 10 odsto sa sadasnjih 306 megavata.

Kada je reč o sistemu odsumporavanja, Ponoćko je naveo da će u prvoj fazi radovi biti izvođeni na blokovima 3 i 4, a u drugoj na blokovima 5 i 6, najavljujući da se u septembru očekuje potpisivanje ugovora, a za dve godine priključenje tog sistema na termoenergetske blokove.

Predsednik sindikata smenskih radnika u TENT-u, Dragoslav Ljubičić, prigovorio je na skupu ministarki energetike što ih, kako je naveo, nije primila na razgovor u ministarstvu iako su to nekoliko puta tražili kako bi rešili probleme smenskih radnika koji se očekuju prilikom prelaska EPS-a iz statusa javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Ministarka Mihajlović je odbacila takve tvrdnje kao neosnovane, jer, kako je rekla, svako je mogao u ministarstvo da dođe i da razgovara, istakavši da nema tog problema koji ne može da se reši.

Ona je napomenula da će svi radnici u EPS-u koji su anagažovani preko uslužnih firmi postati deo sistema tog preduzeća, i to ne zbog predizborne kampanje, već zato što je ekonomska analiza EPS-a pokazala da takvo angažovanje radnika mnogo više košta nego da su u sastavu kompanije.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ekolog

Sto ne ulozite u vetrenjace toliko? Imali bismo tri puta jeftiniju struju.

special image