• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS: Neće biti problema s novim računima za struju

Izvor Tanjug

Očitavanje strujomera završava se sutra, a direktor preduzeća "EPS Snabdevanje", Željko Marković, ne očekuje probleme sa januarskim računima za potrošenu električnu energiju.

"Ovo očitavanje je i vanredno kontrolisano. Radnici elektrodistribucija koji rade na drugim poslovima su u jednom delu radnog vremena prebačeni na kontrolu očitavanja", kazao je Marković danas novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS).

On je naglasio i da su se u EPS-u trudili da brojila desetak odsto kupaca, po metodi slučajnog uzorka, budu ponovo prekontrolisana, pa su u okviru superkontrole strujomeri još jednom očitani.

Marković je podsetio da je stiglo 47.000 reklamacija na decembarske račune za struju, sve su obrađene i oko 50 odsto pritužbi je uvaženo. Određeni broj građana je, kako je naveo, bespotrebno reklamirao račun, jer je utvrđeno da nije bilo nikakvih problema.

Komisija koja je formirana da proveri ispravnost decembarskih računa za struju i ispita pritužbe na kvalitet gasa uskoro bi trebalo da saopšti zbog čega su računi za struju bili uvećani.

Očitavanje mernih uređaja za utrošenu električnu energiju u januaru počelo je prvog februara, a kupci, kao i do sada, imaju mogućnost da sami zapišu datum očitavanja, stanje više i niže tarife, a kada im stigne račun mogu da uporede te podatke i uvere se u tačnost očitavanja.

Izbor snabdevača do 1. marta ili - isključenje sa mreže

Do sada je ugovore o snabdevanju električnom energijom sklopilo 70 odsto kupaca, dok ostalima, ukoliko to isto ne učine do 1. marta, preti isključenje sa mreže, saopšteno je u PKS.

U Srbiji je od 1. januara počela nova faza liberalizacije tržišta električne energije, za oko 3.200 potrošača na srednjem naponu, a snabdevača moraju da izaberu i sva javna preduzeća, ustanove i firme.

Željko Marković kazao je da do sada ima 75 licenciranih snabdevača električnom energijom.

On je međutim, ukazao da je izostala aktivnost snabdevača u očekivanoj meri, pa je svega desetak njih bilo aktivno.

Marković je precizirao da je 70 odsto kupaca sklopilo ugovor ili su u finalnoj fazi, dok 30 odsto njih nije izabralo svog snabdevača strujom pa idu na rezervno snabdevanje.

"EPS Snabdevanje ima zaključenih oko 100 ugovora za rezervno snabdevanje, a procena je da ćemo zaključiti ukupno 700 ugovora", naveo je Marković.

On je objasnio da su se najveći problemi javili zbog Zakona o javnim nabavkama, kojim nisu predviđene pozicije za nabavku električne energije prošle godine, tako institucije i ustanove nisu mogle na vreme da pokrenu te postupke i odaberu snabdevača.

"Trenutno su u tim postupcima, mi ćemo njih voditi na rezervnom snabdevanju, nadamo se da će većina njih uspeti da potpiše ugovor sa nama ili nekim drugim snabdevačem", naveo je Marković.

Oni koji ne potpišu ugovor biće isključeni sa mreže, ali bolnice i škole nećemo isključiti, bez obzira što nemaju potpisan ugovor, nego ćemo aktivirati paralelne mehanizme, rekao je Marković.

Aca Vučković iz Agencije za energetiku Srbije objasnio je da su svi kupci koji su imali obavezu da izađu na tržište električne energije i koji nisu uspeli da sklope ugovore o snabdevanju, po sili zakona prešli na rezervno snabdavenje.

Kako je ukazao, ti kupci moraju biti skuplji da je rezervno snabdevanje skuplji vid snabdevanja, a cena na tržištu je očekivano niža.

"Svaki kupac na rezervnom snabdevanju može biti 60 dana i posle toga distributivna kompanija ga mora isključiti sa mreže", kazao je Vučković.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

STA JE OVO

KOJE JE OVO LUDILO? DISTRIBUTERI NESPREMNI, POTROSACE KO PITA! O CEMU. UVEK NEPOTPVNE INFORMACIJE, NEDORECENO Í NEDOVRSENO PA ONDA OPET KRIV POTROSAC!

special image