• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS kategorički odbacuje optužbe Divljana

Izvor Tanjug

NBS, koja je 31. januara Univerzal banci oduzela dozvolu za rad, smatra da ne postoji pravni osnov za pokretanje tužbi za nadoknadu štete akcionarima te banke.

 NBS kategorički odbacuje optužbe Divljana Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Narodna banka Srbije
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da kategorično odbacuje sve optužbe o nesprovođenju adekvatnog nadzora nad  Univerzal bankom a.d. Beograd, koje je na račun NBS uputio najveći pojedinačni akcionar Univerzal banke Nebojša Divljan, najavljujući i pokretanje tužbi za nadoknadu štete.

"Ističemo  da je gospodin Divljan prećutao da je, nakon obraćanja NBS, u maju 2013. godine, kojim ukazuje na određene nepravilnosti u radu banke, u oktobru iste godine  obavestio NBS da je povećao svoj akcionarski ulog sticanjem dodatnih akcija čime je stekao pravo na približno 12 odsto glasačkih prava u Univerzal banci", navela je NBS.

Centralna banka postavlja pitanje zašto je povećavao svoj vlasnički udeo, s obzirom na to da je bio dobro upoznat sa finansijskim stanjem banke, kao i sa eventualnom reakcijom NBS u slučaju nepostupanja po njenoj korektivnoj meri.

NBS je potvrdila da je Divljan, kao zamenik predsednika Upravnog odbora Univerzal banke, uputio dopis NBS u maju 2013. godina sa zahtevom da se izvrši vanredna kontrola poslovanja banke i preduzmu mere „zaštite preostalog akcionarskog kapitala kao i zaštite javnog interesa.

Na ovaj dopis NBS je odgovorila 26. juna 2013. godine ukazujući da se banka već nalazi pod pojačanim nadzorom NBS i podsećajući da je na osnovu izvršene neposredne kontrole tokom 2012. godine izrekla banci korektivnu meru sa krajnjim rokom za otklanjanje nepravilnosti 30. septembra 2013. godine.

Centralna banka je na taj način ukazala na izlišnost ponavljanja kontrolnog postupka, jer bi to dovelo do nepotrebnog višemesečnog odlaganja postupanja banke prema nalozima NBS.

Dopis Divljana upućen NBS uglavnom je, kako se napominje, sadržao činjenice vezane za loše korporativno upravljanje i nekompetentno rukovođenje bankom pri čemu se direktno ili indirektno naglašava odgovornost pojedinih članova banke.

"Nigde, nažalost, nije dokumentovano šta je sam gospodin Divljan, u svojstvu zamenika predsednika Upravnog odbora i člana Odbora za reviziju banke, preduzeo u cilju zaštite svojih zakonskih i statutarnih prava, kao i zaštite interesa ostalih akcionara banke", predočila je NBS.

NBS napominje da ne raspolaže podacima o njegovim eventualnim inicijativama za intenziviranjem internih kontrolnih aktivnosti, sazivanjem skupštine banke (radi obaveštavanja drugih akcionara), formalnom pokretanju odgovornosti članova Izvršnog odbora, ili predlogom za njihovu smenu.

"Pri tome, naglašavamo da ključni fokus kontrolnih aktivnosti NBS nije zaštita vrednosti akcionarskih uloga i interesa, već pre svega  zaštita interesa deponenata i finansijske stabilnosti sistema", podsetila je NBS.

U saopštenju se ističe da NBS stoji na raspolaganju svim nadležnim institucijama i javnosti da dokumentovano obrazloži sve svoje aktivnosti i postupanja i odbacuje pokušaje zamagljivanja činjenica kojima se odgovornost za krah pojedinačnih institucija neprimereno prevaljuje na kontrolni organ, umesto utvrđivanja odgovornosti onih  koji su donosili štetne odluke, izvlačili materijalnu korist i naneli materijalnu štetu drugima.

Divljan je danas na konferenciji za novinare izjavio da je suštinski razlog, koji je doveo do oduzimanja dozvole za rad Univerzal banci, jeste uticaj velikih dužnika na rukovodstvo banke i izostanak adekvatnog nadzora NBS nad tom bankom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image