• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Nema više tako problematičnih banaka

Izvor Beta

Bankarski sektor u Srbiji je stabilan i nijedna banka nije u situaciji sličnoj onoj u kojoj su bile četiri banke kojima je za poslednjih 18 meseci oduzeta dozvola za rad, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

 NBS: Nema više tako problematičnih banaka Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

NBS je, povodom napisa u pojedinim medijima o stanju u bankarskom sektoru i određenim bankama, istakla da je bankarski sektor adekvatno kapitalizovan, likvidan, profitabilan i pozvala na odgovoran pristup i izveštavanje o tim temama.

"Bankarski sektor je sposoban da odgovori na dospele obaveze u celini, na vreme, čak i u uslovima krize, uprkos problemima koje su imale pojedine banke u svom poslovanju", ukazala je centralna banka.

U saopštenju NBS je navedeno da "napisi, u kojima se bez ikakvog osnova plasiraju neproverene informacije i 'licitira' sudbinom pojedinih banaka, negativno utiču na poverenje na kojem se zasniva stabilnost bankarskog sektora".

Ti napisi "unose nepotrebnu nervozu među postojeće i potencijalne štediše i negativno utiču na investitore i njihovu spremnost da ulažu u domaću privredu i finansijsko tržište", piše u saopštenju.

NBS je naglasila da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi klijenti bilo koje banke koja posluje u Srbiji trebalo da strepe za svoje depozite i sigurnost transakcija.

"Strateški ciljevi NBS su, pored niske i stabilne inflacije, zaštita sredstava deponenata i očuvanje poverenja javnosti radi obezbeđenja stabilnosti sistema kao celine. Sve dosadašnje aktivnosti NBS su to nedvosmisleno pokazale", ocenjuje centralna banka.

Dodaje se da je oduzimanje dozvole pojedinim bankama "rezultat odgovornog suočavanja NBS s posledicama pređašnjeg neodgovornog ponašanja nadležnih".

NBS je u poslednjih godinu i po oduzela dozvolu za rad Razvojnoj banci Vojvodine, Agrobanci, Privrednoj banci Beograd i Univerzal banci.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

samo vi spa?avajte banke koje nas zapravo uni?tavaju

special image