• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GIZ: Ne povećavajte porez, povećajte naplatu

Izvor Tanjug

Uvećanja poreza na imovinu nisu nužna, ako se obezbedi bolja naplata, savetuje predstavnik Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ Aleksandar Grunauer

Ova organizacija pokrenula je projekat u kome pomažu devet srpskih opština da prošire bazu podataka, jer su analize pokazale da jedna petina nekretnina fizičkih lica nije u bazi podataka poreske administracije.

Mi im pomažemo, objasnio je, tako što smo im dali 40 osoba koje do sada nisu imale posao, a koje su prijavljene u biroima u tim opštinama da idu na teren i popisuju imovinu kako bi proširili bazu podataka.

"Kad opštine pošalju uplatnicu, to treba da se to zaista uplati, a ne kao što je to do sada bilo, onaj koji je uplati uplatio je, onaj što nije da mu se gleda kroz prste", ističe Grunauer.

Prema njegovim rečima, projekat GIZ fokusira se na fizička lica, jer je kod njih bilo najviše problema sa naplatom.

"Taj milion koji su dale švajcarska i nemačka vlada biće podeljen između pet najboljih opština - gledamo 2014. godinu, ko od njih napravi najveći napredak, koliko proširi bazu podataka, koliko upiše novih nekretnina, ko najefikasnije naplaćuje porez na imovinu, to jest ko ostvari najveću razliku izmeću prošle i ove godine dobija nagrade", kaže Grunauer i dodaje da je prva nagrada 400.000 švajcarskih franaka.

Kako ističe, taj novac će morati da ide u razvojne svrhe, a opštine su sve svesnije toga da je ovakav način prikupljanja novca relevantan za dobrobit građana, koji ako plate porez očekuju nešto za uzvrat.

Komentarišući način sprovođenja ekonomskih reformi u Srbiji, Grunaur ističe da će efikasnost buduće vlade moći da se meri razlogom zbog kojeg investitori dolaze u Srbiju.

"Ako investitori dolaze zbog dobre poslovne klime, dobrog okuruženja, a ne zato što dobijaju neke subvencije, onda je to sjajni indikator. Mislim da time treba da se mere reforme nove vlade", kaže Grunauer.

Dodaje i da bi trebalo obratiti pažnja i na sprovođenje zakona - da li ih se ljudi pridržvaju zakona i da li Vlada stoji iza toga da zakoni treba da se sprovedu.

"Isto važi i za procedure za dobijanje dozvola za izgradnju, to investitori uvek pominju. Mislim da je to neki buket koji treba da se promeni", zaključio je Grunauer.

Prvih pet najefikasnijih opština koje prošire bazu podataka i kojima naplata poreza bude najefikasnija podeliće milion švajcarskih franaka koje dodeljuju švajcarska i nemačka vlada.

Grunauer je gostujući na RTS-u pojasnio da novac ide u razvojne svrhe i da se lokalne samouprave moraju dogovoriti sa  građanima kako će dobijeni novac biti potrošen.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Veoma koonstruktivan predlog,svaka cast i puna podrska

Alex

Kako im "pomažu", tako što su im prodali softver?

special image