• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Simpo na vreme izmirio obaveze prema državi"

Izvor Beta

Predsednik kompanije Simpo Dragan Tomić izjavio je da ta vranjska kompanija na vreme izvršila sve svoje obaveze po Protokolu koji je potpisan sa bivšim Ministarstvom finansija i privrede i zaključku Vlade Srbije iz 2012.

U intevjuu za novi broj Nedeljnika, on je optužio ministra privrede u ostavci Sašu Radulovića da je odbio da prizna taj protokol i da je "postavio nove zahteve, koji čitava četiri meseca potpuno blokiraju rad Simpa".

Tomić je napomenuo da Protokol predviđa konverziju Simpovih obaveza državi u kapital države i davanje garancije za normalno funkcionisanje proizvodnje.

Simpo, kako je istakao, ima zakonski potpuno uređene odnose s državom po pitanju poreza i doprinosa, na potpuno isti način kao i stotine drugih firmi koje su u procesu privatizacije i koje su taj proces okončale i nakon toga izmirile svoje obaveze.

Prema njegovim rečima, Simpu nisu bile "oproštene" obaveze, niti je ta kompanija samovoljno odbila da ih plaća, već je zakonski regulisano da će one biti u celosti izmirene okončanjem procesa privatizacije.

"Na osnovu Zakona o privatizaciji i Izmena i dopuna Zakona o privatizaciji, obaveze Simpa i svih ostalih preduzeća u postupku privatizacije stavljene su u stanje 'otpusta', odnosno mirovanja, do okončanja procesa privatizacije, kada treba da budu namirene prodajom državnog udela u kapitalu Simpa",rekao je Tomić.

Simpo je zbog "trzavica" sa Radulovićem, prema racima Tomića, izgubio celo francusko i skandinavsko tržište.

To je, kako je rekao, veći gubitak od onog prouzrokovanog time što Simpo ne radi četiri meseca, a 4.300 radnika ne prima plate.

"Francuzi ne samo da više neće da rade s nama, nego će nas tužiti za odštetu koju su pretrpeli zato što su kupcima uzeli pare, a nisu mogli da isporuče našu robu", naveo je predsenik Simpa.

On je istakao da je sa Vladom Srbije dogovoreno da Simpo pokrene proizvodnju.

"Nadam se da ćemo uspeti da se vratimo na evropska tržišta.

Nastavićemo saradnju s Ikeom, Kikom i drugim tradicionalnim dugogodišnjim partnerima", rekao je Tomić.

On je dodao da je švedska Ikea ranije izrazila spremnost da učestvuje u modernizaciji te vranjske drvne kompanije, bez ulaženja u svojinske odnose, a da Simpo tu investiciju vrati svojim proizvodima.

"Razgovarali smo i o tome da se u Srbiji i Rusiji grade zajednički proizvodni kapaciteti za potrebe ruskog tržišta, o čemu su napravljeni i projekti, rekao je Tomić, na pitanje kako su izgledali razgovori s prvim čovekom Ikee, sa kojom Simpo sarađuje duže od 40  godina.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bugi Ivanov

SIMPO JE VEČITA LJUBAV Države,a Dragutin Tomić, svoje umeće iskazuje .konvencijama, konverzijama,a za njega penzija je marenda.

special image