• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan memorandum o skladištenju nafte

Izvor Tanjug

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović potpisala je danas, u ime Vlade Srbije, Memorandum o razumevanju za izgradnju skladišnih kapaciteta za obavezne rezerve nafte i naftnih derivata.

U taj posao treba da bude uloženo oko 50 miliona evra.

Memorandum se odnosi na osnivanje zajedničke kompanije Javnog preduzeća Transnafta iz Pančeva i kompanije Oiltanking iz Nemačke.

To će omogućiti da Srbija do 2023. godine ispuni obaveze iz zakona o energetici, koje se tiču formiranja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, što će Srbiji dati energetsku stabilnost i bezbednost, posebno u periodima energetskih kriza, rekla je Mihajlović, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

"To je naša obaveze koju nameravamo da ispunimo do 1. januara 2023. godine,"istakla je Mihajlović.

Srbija, kako je rečeno na konferenciji, do tada treba da formira obavezne rezerve nafte i naftnih derivata u vrednosti od 90 dana prosečnog dnevnog uvoza, odnosno za 61 dan prosečne dnevne potrošnje tih energenata.

Mihajlović je navela da sada imamo skladišne kapacitete za naftu od 716.000 metara kubnih, a da je još potrebno da izgradimo oko 250.000 metara kubnih skladišnog prostora.

Ona je rekla da je nemački Oiltanking jedna od najvećih svetskih kompanija u oblasti izgradnje i upravljanja skladištima nafte i naftnih derivata i ukazala na dobru saradanju između Srbije i Nemačke na prethodnim zajedničkim energetskim projektima.

Potpisivanju memoranduma u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image