• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF od sutra u Beogradu

Izvor MONDO/Agencije

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi sutra u Srbiju, a moguće je da će biti načelnih razgovora o potencijalnom aranžmanu iz predostrožnosti Srbije sa MMF-om.

Delegacija MMF-a, koju predvodi Zuzana Murgasova, posetu će završiti 13. marta, kažu u beogradskoj Kancelariji, ali u beogradskoj kancelariji MMF-a nisu mogli da kažu šta je će biti tema razgovora sa zvaničnicima Srbije.

Kako je ranije najavljivano sa srpske strane, trebalo bi da na razgovorima bude reči o uslovima o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti, uz sagledavanje stanja u javnim finansijama.

Ministarstvo finansija Srbije je decembra prošle godine saopštilo je da je Srbija spremna da počne pregovore sa MMF-om o aranžmanu iz predostrožnosti koji podrazumeva dogovor o programu reformi, ekonomskih i fiskalnih mera Vlade Srbije, čiju će realizaciju pratiti MMF, i uz stavljanje na raspolaganja Srbiji određene sume novca, koja ne mora da se povlači.

Bivša guvernerka NBS a sada direktor Centra za visoke ekonomske studije Kori Udovički izjavila je da je makroekonomska situacija u Srbiji vrlo teška i da delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u našu zemlju kako bi utvrdila koliko su hitne mere koje će morati da preduzme nova vlada.

Bivša guvernerka i ministarka je rekla novinarima da će predstavnici MMF-a imati razgovore sa predstavnicima Srbije upravo kako bi utvrdili koliko je loše makroekonomsko stanje u Srbiji.

Prema rečima Udovički, Srbija će morati posle izbora da preduzme vrlo odlučne mere i oštre mere u tri pravca.

Prvi je da se krene u zatvaranje rupe u budžetu i da ubedimo strane partnere da država preduzima mere i da je Srbija siguran ambijent jer, kako je upozorila Udovički, "ukoliko nam okrenu leđa, onda bi se našli u ogormnim teškoćama".

Neophodno je i da se krene u rešavanje problema izazvanih nelikvidnošću zbog velikih međusobnih dugovanja na domaćem tržištu, istakla je Udovički, govoreći o drugom pravcu mera.

Treći pravac je popravljanje ambijenta za privatni sektor koji ne opterećuje samo glomazna administracija , već i to što preduzetnici ne znaju šta da očekuju jer se stalno menjaju propisi i tumačenja, kazala je Udovički.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je krajem januara da je dolazak misije MMF-a u Srbiju tokom predizborne kampanje presedan, i da predstavlja znak poverenja da će država nastaviti da sprovodi reforme.

"MMF inače ne dolazi kad god su izborne kampanje ili u predizborno vreme, i to je veliki znak poverenja nama, kao državi, da ćemo sprovesti ono što smo započeli. Ja verujem da će ti pregovori biti teški, ali mi imamo cilj i istrajaćemo na njemu - da napravimo aranžman sa MMF-om", rekao je tada Krstić.

Prethodni aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a prvo je zamrznut u februaru naredne godine a zatim i prekinut, jer je budžet za 2012. značajno odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Tagovi

mmf

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Laki

Nek pozajmi drzava od Epsa posto ima viska para

special image