• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U modernizaciju železnice 1,4 milijardi evra

Izvor Tanjug

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izjavio je danas da će u modernizaciju železničkih pruga u Srbiji, počev od ove godine pa u naredne tri-cetiri, biti uložena 1,4 milijarde evra.

"Sa oko 800 miliona dolara iz ruskog kredita remontovaćemo prugu Pančevo-Beograd i Koridor 10, a radimo i na Kuvajtskom kreditu od 27 miliona evra, dok pregovoaramo za ceški kredit od 60 miliona evra za stanicu Sićevo, a još toliko za elektrifikaciju pruge Niš", rekao je Simonović. On je dodao da će još oko 300 miliona evra biti uloženo od kredita EBRD.

Sa koridora na pruge kod Kraljeva

Simonović je rekao da će nakon modernizacije pruga na koridorima 10 i 11, stari materijal koji će tamo biti skinut, biti upotrebljen za poboljšanje tri pruge u zoni -Kraljeva. "Mi ćemo sa ovih koridora skidati stubove i kontaktnu mrežu jer se takav materijal više ne može koristiti pri brzini vozova od 160 kilometara na čas, ali ovde se (u okolini Kraljeva) zahvaljujući tome brzina može povećati do 80 kilometara na čas", rekao je generalni direktor Železnice Srbije. Simonović je je naveo da se tim prugama od Kraljeva mesečno preveze više od 4.500 putnika i da su tu i tri nova ruska voza tipa 711, a planira se uvoz 60 novih vozova naredne godine.

Prilikom obilaska železničke stanice Kragujevac Simonović je rekao da ta stanica "ima izvanredne kapacitete i da donosi novac", jer godišnje ima oko 9.800 vozova za utovar, više od 10.800 vozova za istovar, i 407 vozova za godišnji prevoz 105.000 putničkih automobila.

Prema njegovim rečima, u tu stanicu će biti uloženo, pre svega u zgradu koja je stare arhitekture, ali i u remont prvog koloseka.

"Što se tiče putnika, mesečno se prevozi 1.500 građana i može mnogo više", rekao je Simonović i dodao da je prevoz železnicom tri puta jeftiniji od autobusa, a da je zakašnjenje vozova skraćeno za 65 odsto.

On je najavio da će u septembru startovati prvi voz sa elektromotorom, odnoso da će u narednih šest-sedam meseci "Železnice Srbije" imati 21 elektromotorni voz, najsavremeniji u Evropi.

Naglašavajući da su gubici "Železnice Srbije" smanjeni sa 12,8 milijardi dinara na 4,5 milijardi, Simonović je istakao da još uvek ima prostora da se uštedi, ali i naveo da se radi na sprečavanju krađa.

"Otkrili smo dosta lopova duž naših pruga, među kojima ima i naših radnika", rekao je Simonović i naveo primere krađa, kao što su da za noć nestane 2,5 kilometara pruge, po jednoj stanici nedostaje 20 vagona, dok se na tone i tone goriva krade na svim nivoima.

Ocenjujući da se ogromna sredstva gube na krađama Simonović je naveo zbog toga dobija "čudne poruke", ali i da će uskoro posetiti Kraljevo gde je, kako je rekao, "jezgro tih moćnih ljudi".

SVI PRELAZI SU ZAŠTIĆENI, ALI...

Simonović je rekao da je u Srbiji više od 2.100 pružnih prelaza i da ne postoji prelaz koji nije zaštićen jer svaki ima znak "Stop", "Andrejin krst" i na svakih 80 metara, 160 i 240 metara signalne znake.

"Druga je stvar što građani ne poštuju te znake i onda kada dođe do tragedije, kažu da je kriva Železnica, a od 100 odsto udesa samo za tri odsto kriva je železnica", rekao je on.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image