• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke nemaju dodatne troškove za smanjenje kamata

Izvor Beta

Banke u Srbiji mogu u skladu sa zakonom i bez dodatnih troškova da smanje kamate na dozvoljen minus na tekućem računu, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je u pismu predsednicima izvršnih odbora banaka istakla da je NBS, u zajedničkom interesu svih učesnika na bankarskom tržištu, ukazala na potrebu i značaj sniženja kamata na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu i predložila bankama kako da to urade efikasno.

"Banke će umanjiti nominalnu stopu koja je kao obavezni element
ugovorena kao fiksna po ugovoru o dozvoljenom prekoračenju računa, pribavljanjem pismene saglasnosti korisnika računa, odnosno, ne postoji obaveza da banka i korisnik zaključuju aneks ugovora", objasnila je Tabakovićeva.

Kako je dodala, banka već ima zakonsku obavezu da najmanje jednom mesečno korisniku s kojim je zaključila ugovor o dozvoljenom prekoračenju računa dostavlja obaveštenje o svim promenama na njegovom računu, tako da može istovremeno da zatraži i saglasnost za nameravano smanjenje nominalne kamatne stope i tako se neće izlagati dodatnim troškovima slanja izjave o saglasnosti korisniku.

Guvernerka je ukazala da saglasnost klijenta može biti pribavljena tako što će mu banka uz obaveštenje o svim promenama na računu, dostaviti i obrazac pismene saglasnosti koju treba da potpiše i vrati banci ili ga obavestiti da je potrebno da dođe u filijalu i da pismenu saglasnost za smanjenje nominalne kamatne stope po ugovoru o dozvoljenom prekoračenju računa.

"Pored toga, treba imati u vidu da banke određeni broj ovih obaveštenja - izvode o svim promenama na računu, šalju korisnicima elektronskim putem (ako je tako ugovoreno), i u tim slučajevima banke neće imati dodatne troškove obezbeđivanja pismene saglasnosti za smanjenje nominalne kamatne stope po ugovoru o dozvoljenomprekoračenju računa, jer će to učiniti jednim imejlom", navela je Tabakovićeva.

Ona je podsetila da se ugovori o dozvoljenom prekoračenju računa uglavnom zaključuju sa određenim rokom, odnosno na godinu dana i da se svakodnevno veliki broj ugovora, zbog isteka roka važnosti, obnavlja, što znači da korisnik treba da dođe u svoju matičnu filijalu i zaključi novi ugovor.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image