• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guvernerka: Treba nam oprezna monetarna politika

Izvor Tanjug

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da će ta banka i u narednom periodu voditi opreznu monetrnu politiku usmerenu na obezbeđivanje povoljnih uslova za dalji razvoj privrede i omogućavanje održivog privrednog rasta.

"Težićemo da se održavanjem niske i stabilne inflacije i stabilnosti deviznog kursa posebna pažnja posveti stvaranju uslova drugum ekonomskim politikama da postignu uspeh, rekla je Tabaković, učestvujući u radu trodnevnog Kopaonik Biznis foruma 2014.

Ona je rekla da NBS računa na uspeh svih ostalih privrednih činioca, kako bi svi zajedno doprineli bržem razvoju domaće privrede, rastu životnog standara građana, smanjenju nezaposlenosti i u celini jačanju perpektiva domaće ekonomije.

Nekonvencionalne mere velikih i jakih industrijskih zemalja bile su relativno uspešne u ublažavanju posledica svetske ekonomske krize, ali i uslovile znatan priliv kapitala u zemlje u razvoju, kao što je Srbija, rekla je Tabaković i napomenula da je integracija u svetske finansijske tokove učinila je Srbiju izuzetno osetljivom na ponašanje međunarodnih investitora.

"Zato sve centralne banke, poput naše, moraju svoju monetarnu politiku da sprovode sa velikom opreznošću i u skladu sa oporavkom celokupne svetske privrede, koji je i dalje spor i neizvestan", ocenila je guvernerka NBS.

Tabaković je rekla da vođenje ekonomske politike ne sme da stane ni u vreme izborne kampanje i ukazala da, ako svi radimo svoj posao na pravi način, uspeh neće izostati.

Osim cenovne stabilnosti, NBS je posvećena stvaranju povoljnog ambijenta za poslovanje na srpskom tržištu, rekla je Tabaković je ukazala da se ekonomije nekih razvijenih zemalja okreću proširenju ciljeva centralne banke, osim na cenovnu stabilnost i na stabilnost finansijskog sektora.

Poslednja ekonomska kriza je pokazala da instrumeti monetrane politike mogu se koristiti u kombinaciji sa drugim makroekonomskim merama, jer se ispostavilo da inflaciono targetiranje nije dovoljno za obezbeđivanje stabilnosti tržišta, ocenila je Tabaković.

U visokoevroizovanoj privredi kakva je u Srbiji, NBS je bila posvećena održanju stabilnosti dinara, jer njegovo prekomerno dnevno slabljenje ili jačanje može da destabilizuje domaću ekonomiju, podsetia je ona.

Tabaković je posebno ukazala da ostaje otvoreno pitanje donošenja adekvatnih ekonomskih mera, zbog prelivanja uticaja mera najvećih svetskih ekonomija na Srbiju.

Ovogodišnji, 21. po redu Kopaonik biznis forum, sa temom "Promenimo Srbiju u Evropi koja se menja", počeo je danas i trajaće do 6. marta.

Forum organizuju Savez ekonomista Srbije (SES) i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a generalni sponzor je predsednik Vlade Srbije. Kako su najavili organizatori, na Forumu se očekuje oko 500 učesnika, a planirano je održavanje 11 panelnih i pet plenarnih sesija.

Učešće na Forumu su, prema informacijama organizatora, potvrdili i ministri finansija Lazar Krstić, energetike Zorana Mihajlović, poljoprivrede Dragan Glamočić, privrede IgorMirović, predsednik i član Fiskalnog saveta Pavle Petrović i Vlada Vučković, predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić, predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Chirović....

Učesnici na posebnom panelu biće ambasadori iz EU, SAD i Rusije, kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, najavio je Vlahović.

Medijski partner Kopaonik biznis foruma i ove godine je Novinska agencija Tanjug.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image