• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snabdevanje gasom nije ugroženo zbog Ukrajine

Izvor Beta

U Srbiji nije ugrožena sigurnost snabdevanja prirodnim gasom zbog krize u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo energetike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, postojeće količine gasa i mazuta kojima Srbija raspolaže dovoljne su za potrebe energetskog sistema do kraja grejne sezone. Grejna sezona u Srbiji zvanično se završava 15. aprila.

Na sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima predloženo je da se smanji snabdevanje prirodnim gasom iz skladišta u Banatskom dvoru da bi se sačuvale postojeće rezerve, a da se poveća direktan uvoz gasa iz Rusije.

Dodaje se da će u slučaju potrebe, toplane u Srbiji biti spremne za supstituciju prirodnog gasa mazutom.

Srbija uvozi oko 90 odsto gasa za potrebe snabdevanja tržišta, a mazut se prozvodi u Naftnoj industriji Srbije. Jedini pravac snabdevanja gasom je preko Mađarske, do koje ruski gas dolazi preko ukrajinskog gasovoda.

Na sastanku Radne grupe zaključeno je i da bi Vlada Srbije u najkraćem roku trebalo da usvoji godišnji plan poslovanja Elektroprivrede Srbije, kako bi se započeli planirani remonti i elektroenergetski sistem pripremio za narednu grejnu sezonu.

"Energetska situacija u Srbiji je stabilna, a dešavanja u Ukrajini u ovom trenutku ne narušavaju sigurnost snabdevanja energentima", navodi se u saopštenju Ministarstva energetike Srbije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image