• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemamo para za Južni tok jer nije sređen Srbijagas

Izvor Tanjug

Državne garancije za osnivački ulog Srbijagasa u preduzeću Južni tok Srbija nisu obezbeđene zbog restriktivne politike Ministarstva finansija protiv povećanja zaduženja države, saopštilo je danas Ministarstvo energetike.

Kako se navodi u saopštenju, garancija za kredit Srbijagasu od 75 miliona evra za osnivački ulog u zajedničkom preduzeću sa Gaspromom, koje će realizovati projkat gasovoda Južni tok u Srbij,i bila je predviđena budžetom za 2013, ali nije realizovana.

Predlog Ministarstva energetike bio je da se ista garancija nađe u budžetu za 2014. godinu, ali Ministarstvo finansija tu odredbu nije uključilo u budžet.

"Da je na vreme sprovedeno finansijsko restrukturiranje Srbijagasa, kako je Ministarstvo energetike predlagalo, u 2014. bi Srbijaga ostvario oko 120 miliona evra profita i ne bi bilo potrebe za izdavanjem državnih garancija za finansiranje Južnog toka", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Ministarstvo energetike je u prethodnih godinu i po učinilo sve da projekat Južni tok počne da se realizuje i očekuje da se i problemi, vezani za finansiranje reše u dijalogu državnih institucija Srbije i kompanije Gasprom, kako bi gasovod mogao da se gradi planiranom dinamikom.

Premijer Srije Ivica Dačić izjavio je danas da gradnju gasovoda Južni tok u Srbiji odlaže problem sa obezbeđivanjem državnih garancija za osnivački ulog u preduzeću Južni tok Srbija.

"Taj konkretan problem već dva, tri meseca se odlaže i ne može da se omogući da počne polako raspisivanje tendera za izvođača radova i početka izgradnje", kazao je Dačić.

Gasovod Južni tok trebalo bi da dovede ruski gas do kupaca u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije.

Vrednost projekta je oko 16 milijardi evra, a isporuke gasa bi trebalo da počnu 2016.

Gradnja deonice Južnog toka u Srbiji zvanično je počela 24. novembra 2013. i trebalo bi da bude završena za dve godine. Vrednost tog dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizuje ga preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasproma ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Decko iz kraja

Pa neki zidari nesto drugo zidaju, pa fali para i sljunka

special image