• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: Održaćemo stabilan kurs dinara

Izvor Tanjug

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanaka Tabaković poručila da će centralna banka održavati kurs dinara tako da na njega ne mogu da utiču nikakve spekulantske namere ili nečiji interesi.

Tabaković je odgovarajući na pitanje da li je NBS u prva tri meseca ove godine potrošila mnogo novca na jačanje dinara rekla: "Nije pitanje koliko smo potrošili. NBS je potrošila 820 miliona evra, ali smo već kupili 40 miliona evra, ne dozvoljavajući da dinar preterano jača".

Na skupi u Beogradu, posvećenom produbljivanju privredne saradnje Srbije i Velike Britanije, koji je organizovala Eurosfera, guverner je podvukla da NBS ima instrumente za postizanje osnovnog cilja monetarne politike - stabilnosti cena.

"Cene u Srbiji u velikoj meri zavise od cena poljoprivrednih proizvoda, budžetskog deficita, a u velikoj meri u evroizovanoj privredi zavisi od vrednosti kursa", rekla je Tabaković.

Ona je navela da će NBS nastojati da zadrži devizne rezerve na visokom nivou na kojem su i sada. Stabilnost kursa i nivo deviznih rezervi daju stabilnost koja pomaže svima koji treba da reše ostale spoljnotrgovinske i neravnoteže u našem privrednom sistemu, dodala je Tabaković.

Govoreći o sniženoj proceni privrednog rasta koju je NBS dala, ona je navela da je to realna procena zato što pre svega zavisi od privrednog rasta zemalja EU, koji su najveći spoljnotrogonski partneri Srbije.

"Svoje ocene smo revidirali u skladu sa onima od kojih najviše zavisimo u spoljnotrgovinskoj razmeni, a pre svega u izvozu. I naša procena o stranim, direktnim investicijama je konzervativna i iznosi milijardu evra, a iskreno mi očekujemo i više", rekla je Tabaković.

Ona je precizirala da već ima potpisanih ugovora koji treba da se realizuju ali je uvek dobro, kako kaže, zadržati oprezan stav NBS.

Govoreći o današnjem skupu koji je u Klubu poslanika okupio predstavnike političkog i ekonomskog miljea Velike Britanije i Srbije, Tabaković je rekla da je jedan od osnovnih zadataka buduće vlade da otvori vrata prema svetu i to prema onima koji mogu da promovišu privredu i njen ambijent.

Ona je rekla da će na makroekonomskoj stabilnosti tog ambijenta NBS raditi onako kako je radila i do sada, potpuno predano.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Golub50

Ne pamtim da je dinar bio stabilniji nego ovaj perjod od kad je gospođa Tabović na mestu guvernera Nbs.

Mirce

Program nove vlade je baziran na ekonomskim merama a svi znamo da nam je ekonomija bolna tačka.Puna podrška novoj vladi u oporavku privrede i borbi za bolji životni standard.

Darko Dare

Kao privrednik znam da je jedan od tri najvažnijih stvari za uspešno poslovanje privrednog sektora stabilan dinar.Podrška ekonomskim merama koje planira nova vlada.

special image