• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čišćenje zgrada u Beogradu poskupljuje trostruko?

Izvor Tanjug

Grupa od 13 samostalnih radnji za održavanje higijene upozorila je na moguću zloupotrebu JP "Gradsko stambeno" koje, navodno, sprema trostruko veću cenu i monopol u pružanju usluga.

 Čišćenje zgrada u Beogradu poskupljuje trostruko? Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Prema upozorenju samostlanih radnji, zbog takovg poskupljenja održavanja higijene zajedničkih delova stambenih zgrada u prestonici, Grad Beograd će tu uslugu plaćati 750 miliona dinara, umesto dosadašnjih 250 miliona dinara.

U zajedničkom saopštenju 13 samostalnih radnji za čišćenje objekata, koje je dostavljeno Tanjugu, ukazuje se da je JP "Gradsko stambeno" prekršilo Zakon o javnim nabavkama, raspisujući javnu nabavku 13. januara ove godine i to kroz jednu partiju, čime je prekršio načelo obezbeđiavnje konkurencije u postupku.

U toj javnoj nabavci procenjena vrednost usluge održavanja higijene zajedničkih delova stambenih zgrada je tri puta veća od trenutne cene tih usluga, "čime će građani Beograda i budžet grada Beograda biti oštećen za preko 500 miliona dinara godišnje", smatraju preduzetnici.

U istoj javnoj nabavci je ukinuta kontrola obavljene usluge, a to su građani, odnosno Skupština stanara, i traži se da firma koja učestvuje na konkursu ima "najmanje šest perača stakla na visini".

"Postavlja se pitanje zbog čega su potrebni perači stakla na visini, kada javna nabavka propisuje pranje samo stakala na ulaznim vratima zgrada", pitaju preduzetnici.

Grupa preduzetnika je ukazala i na posebnu stavku u javnoj nabavci kojom je propisano obezbeđivanje bankarske garancije u iznosu od 37.450.000 dinara, čime je iz konkurencije izbačena većina zainteresovanih.

"Jasno je da ova javna nabavka nije oblikovana po propisima i interesima Grada Beograda i njegovih građana, već da je pisana sa jasnom namerom da uspostavi monopol na poslovima održavanja higijene u Gradu Beogradu i da se jedno preduzeće apsolutno favorizuje", ocenjeno je u zajedničkom saopštenju.

Pismo istovetne sadržine, overeno pečatima i potpisima ovlašćenih lica u 13 samostalnih radnji za čišćenje objekata, poslato je na adresu prvog potpredsednika Vlade Srbije Alekasndra Vučića, Privremenom veću grada Beograda, Agenciji za borbu protiv korupcije, medijima i nevladinim organizacijama.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

maa paliiii

Oće se uskoro naplaćivati i udisanje vazduha ?!

special image