• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evrozoni preti deflacija, Srbiji mala inflacija

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor MONDO/Agencije

Ekonomija Evrozone se oporavlja ali MMF upozorava na opasnost od deflacije u monetarnoj uniji. Na neželjeni pad cena u Srbiji upozoravaju i domaći ekonomisti.

Evropska ekonomija, unutar Evrozone, i ove godine će porasti 1,2 odsto, navodi se u najnovijoj ekonomskoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF je podigao ovogodišnju prognozu sa ranije očekivanih jedan odsto, dok u idućoj godini očekuje privredni rast od 1,5 odsto, prenosi agencija Frans pres.

"Iako je evrozona konačno izašla iz recesije, ostvarivši rast od 0,5 odsto u 2013, brojni rizici joj još uvek prete", navodi fond, dodajući da su finansijska i dužnička kriza donele visoku nezaposlenost, rast javnog duga i pooštravanje uslova kreditiranja, što su sve problemi sa kojima se tek treba izboriti, i pored toga što dosad pokrenute reforme podstiču privredni oporavak.

ECB se ne slaže

Predsednik ECB (Evropske centralne banke) je prošle nedelje, nakon što je banka zadržala ključnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 0,25 odsto, poručio da se ne slaže sa analizom MMF-a. Dragi je, međutim, rekao da je ECB spremna da reaguje i spreči daljnji pad inflacije, koja je u martu iznosila 0,5 odsto.

MMF navodi da je u evrozoni potrebno dodatno labavljenje politika centralnih banaka, uključujući nekonvencionalne mere neophodne da bi se smanjili rizici od usporavanja inflacije i kretanja ka deflaciji.

MMF u 2014. u evorozni očekuje inflaciju od 0,9 odsto, nakon prošlogodišnjih 1,3 odsto.

Mala inflacija, što se u ekonomskoj praksi računa rast cena manji od jedan odsto godišnje, iako za laike poželjan, veoma je opasan za ekonomiju - gotovo koliko i deflacija (opšti pad cena u odnosu na prethodnu godinu).

Deflacija i mala infalcija nagone ljude, tj. firme, da smanje troškove i štede, što neminovno znači da će trpeti investicije bez koga nema boljitka i razvoja.

Zvuči neverovatno ali takav je slučaj moguć i u Srbiji, tradicionalno šampionu inflacije u regionu a i šire.

Najbolja inflacija od 2,5 do 5,5 odstou

"Zemlje u tranziciji koje imaju strukturne distorzije poput problema javnog duga, visokog budžetskog i spoljnotrgovinskog deficita, nesrazmerno veliki javni sektor i slabu regulativu i primenu zaštite ugovora kada je reč o svojini, te opterećene nediferenciranim socijalnim davanjima od strane države, najbolje je da imaju inflaciju koju cilja NBS (4 odto, plus-minus 1,5 oddsto)", kaže Kovačević. Kada bi inflacija pala ispod tog nivoa, ili, kako kaže, kada bi bila mnogo viša, recimo oko devet odsto, veća je šteta po ekonomiju nego što je dobit od stabilnog tržišta.

U poslednjih godinu dana inflacija se u našoj ekonomiji spustila na rekordno nizak nivo i u februaru je bila 2,6 odsto godišnje. Međutim, pad inflacije sada čak preti da se njen nivo spusti ispod željenog.

Miladin Kovačević, ekonomista i član ekipe koja u Ekonomskom institutut radi Makroekonomske analize i trendove, upozorava da je za Srbiju (sa svim njenim ekonomskim turbulnecijama i neizgrađenim sistemom) ta opasna mala inflacija već ona ispod četiri ili ped odsto.

Njegova koleginica ii MAT-a i ekspert za cene, Gordana Vukotić – Cotić, ponukana izveštajem MMF-a je uradila analizu koja ukazuje da je u Srbiji u padu već jedna trećina cena koje pokriva statistička potrošačka korpa.

"To još nije zabrainjavajuće ali je znak upozorenja da u sistemu nešto ne valja i da se privreda pod hitno mora pokrenuti", kaže Cotić.

Sa makroekonomskog stanovišta to znači i manje prihode države koja onda mora da još više smanji svoje izdatke ili da se još više zaduži i to po višim kamatama ne bi li popunila deficit budžeta.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

deflator

kad je Inflacija - ne valja kad je Deflacija - opet ne valja Izgleda da vam sistem novca ne valja draga jevropo..

Blek

@deflator Pa ako ne znas ekonomiju nemoj da ostavljas komentar. Naravno da ne valja ni inflacija ni deflacija, najbolja je ravnoteza, ali posto je to tesko izvodljivo, najbolje je imati inflaciju od oko 2-2.5 posto.

deflator

@deflator Magistar sam ekonomije, ali mi se toliko smucio moderni monetarni sistem, gde je uvek neka kriza na izbijanju uvek opasnost od "NERAVNOTEŽE" ... I brate ovo o cemu pricas nije ekonomija, vec ima neka druga grcka rec za to.... potrazi

special image