• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveći izvoznici Fijat, NIS i Tigar

Izvor Tanjug

Najveći izvoz u prvom kvartalu 2014. godine zabeležile su kompanije Fiat, NIS i Tigar, saopštava Ministarstvo finansija.

Fijat je u prvom kvartalu ostvario izvoz od 374,8 miliona evra, NIS u vrednosti od 73,1 miliona evra, dok je Tigar izvezao robe za 61,5 miliona evra.

Na četvrom mestu je, prema podacima Uprave carina, Petrohemija koja je u prva tri meseca ostvarila izvoz vredan 52,4 miliona evra, sledi Gorenje sa 41,3 miliona evra i Železara Smederevo sa 41 milion evra.

Među deset najvećih izvoznika su i Tetra Pak Production, Hemofarm, Jura i RTB Invest.

U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da je u prva dva meseca 2014. nastavljen visok rast izvoza i usporavanje rasta uvoza.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvoz robe je vredeo 1,6 milijardi evra a uvoz 2,2 milijarde evra, što je povećanje za 15,7 i 1,3 odsto respektivno, u odnosu na isti period 2013. godine. Istovremeno, spoljnotrgovinski deficit je smanjen za jednu četvrtinu.

Porastu izvoza u ovom periodu najviše je doprineo izvoz drumskih vozila, električnih mašina i aparata, obojenih metala, povrća, voća i žitarica, što čini 36,5 procenata ukupnog izvoza.

Najveći spoljnotrgovinski partneri bile su zemlje EU, na koje se odnosilo 68,3 odsto ukupnog izvoza i 61,9 odsto ukupnog uvoza. Polovina ukupnog izvoza u tom periodu bila je usmerena na pet zemalja: Italiju, Nemačku, BiH, Rusku Federaciju i Rumuniju.

U februaru 2014. godine ubrzan je rast izvoza robe, koji je vredeo 875,3 miliona evra, ili za 20 odsto (oko 150 miliona evra) više nego u istom mesecu lani. Februarski izvoz obeležio je izvoz automobila, kukuruza, spoljnih pneumatskih guma i setova provodnika za paljenje aviona, vozila i brodova.

Takođe, po isključenju uticaja sezone, zabeležen je rast izvoza izraženog u evrima od 3,9 procenata u odnosu na januar.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image