• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više povećanja plata u PIO, nastavak štrajka

Izvor MONDO/Agencije

Predsednica Sindikata zaposlenih u Republičkom fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Ljiljana Kremić izjavila je da se zaposlenima koji protestuju zbog smanjenja zarada niko od nadležnih ni danas nije obratio.

Ona kaže da se štrajk nastavlja.

"Nažalost niko nam se nije obratio. Mi nastavljamo štrajk poštujući zakonski minimum rada, a odluku o eventualnoj radikalizaciji štrajka donećemo na odboru u ponedeljak", rekla je Kremić agenciji Beta.

Ona je juče rekla da će Sindikat, ukoliko im se niko od nadležnih ne obrati do petka, radikalizovati štrajk, tako što će pozvati više od 3.500 radnika Fonda iz cele Srbije da dođu na protest u Beograd.

Prema njenim rečima, članovi Sindikata, koji su već treći dan u štrajku, ne traže povećanje plata, odnosno dodatna sredstva iz budžeta.

Kremić je navela da njihova "agonija" traje već godinu i po dana koliko traju pokušaji Sindikata da stupe u kontakt s nadležnim ministarstvom rada, ali da im se niko od nadležnih nije obratio.

Rukovodstvo Fonda PIO saopštilo je danas da plate zaposlenih u Fondu više neće moći da se uvećavaju po osnovu sopstvenog prihoda do 30 odsto, što je ranije bio slučaj.

Time će, kako se navodi, biti primenjena preporuka Državne revizorske institucije prema kojoj se odredba Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, koja daje mogućnost uvećanja plata iz sopstvenih prihoda do 30 odsto, ne odnosi na Fond PIO.

Zarade zaposelnih u Fondu ranije su uvećavane na osnovu tog zakona i Uredbe o koeficijentima za obračun plate, pojasnilo je rukovodstvo Fonda u saopštenju.

Rukovodstvo, takođe, navodi da penzioneri nemaju razloga za uznemirenost i da će u vreme štrajka, koji u tom fondu traje već treći dan, penzije isplaćivati bez bilo kakvog zastoja za sve kategorije penzionera, bez obzira koliko štrajk bude trajao.

Poslovi isplate penzija izuzeti su iz minimuma procesa rada, što znači da zaposleni koji rade na isplati penzija ne mogu obustaviti rad, odnosno ne mogu štrajkovati, što je u skladu sa Odlukom Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Odlukom direktora Fonda o minimumu procesa rada.

Isto važi i za poslove medicinskog veštačenja, a to znači da lekari sprovode veštačenje po dinamici koja je već utvrđena i po utvrđenoj satnici.

Svi ostali poslovi čijim odlaganjem bi se ugrozilo nečije zdravlje ili nanela materijalna šteta pojedincu ili Fondu, obavljaju se bez zastoja, navedeno je u saopštenju Fonda PIO.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image