• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devizne rezerve pale na 10,42 milijarde evra

Izvor Tanjug

Ukupne devizne rezerve Srbije na kraju marta iznosile su 10,4 milijarde evra - 1,2 milijarde evra manje nego pre mesec dana - a devizne rezerve same NBS (bez obavezne rezerve banaka) su 7,04 milijarde evra.

Devizne rezerve od 10 milijardi evra obezbeđuju pokrivenost uvoza robe i usluga od sedam meseci i novčane mase (M1) od 335 odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Devizne rezerve su u februaru iznosile 11,589 milijardi evra.

Manjak od 1,2 milijarde evra "napravljen" je uprkos većem prilivu deviza u toku marta na domaćem tržištu zbog prodaje državnih obveznica u evrima u iznosu od 116,9 miliona evra.

Međutim, došlo je istovremeno i do većih odliva deviznih rezervi zbog izmirivanja obaveza prema inostranim kreditorima (141,8 miliona evra), zbog isplate dospelih evro obveznica (101,4 miliona), zatim povlačenja devizne obavezne rezerve banaka(neto iznos od 70,1 milion) i otplate duga MMF-u (64,5 miliona).

Neto devizne rezerve, umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju marta 7,047 milijardi evra, saopštila je centralna banka.

Prema podacima NBS, obim trgovine devizama u martu je na međubankarskom deviznom tržištu iznosio 443,9 miliona evra i bio je za 32,9 miliona veći nego u prethodnom mesecu, dok je u prva tri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,42 milijarde evra.

U martu je, kako navode, i dinar slabio u odnosu na evro i to nominalno za 0,5 odsto, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala prodajom 210 miliona evra i kupovinom 20 miliona, kako bi "smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image