Ocena Izvršnog odbora je da se međugodišnja stopa inflacije kreće oko donje granice cilja, kao i da su inflatorni pritisci značajno smanjeni, a inflatorna očekivanja stabilna, saopštila je NBS.

Kako je objašnjeno, pri odlučivanju o referentnoj kamatnoj stopi "Izvršni odbor je imao u vidu nestabilnosti na međunarodnim finansijskim tržištima i jačanje neizvesnosti po osnovu aktuelnih geopolitičkih tenzija".

"To se na Srbiju može odraziti kroz manji priliv kapitala i rast cena na svetskim robnim tržištima, pre svega kod energenata i primarnih poljoprivrednih proizvoda. Pored toga, takva negativna kretanja mogu usloviti i manji ekonomski rast u zemljama EU, što bi smanjilo tražnju za našim izvoznim proizvodima", upozorio je Izvršni odbor.

Prognoze su da će stabilizaciji inflacije na niskom nivou i očuvanju cenovne i finansijske stabilnosti na srednji rok doprineti očekivano ubrzanje sprovođenja fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, koje će istovremeno smanjiti i izloženost domaće ekonomije spoljnim rizicima.

"Očekujemo da će najavljene mere fiskalne politike otvoriti prostor za relaksaciju monetarne politike, što će se pozitivno odraziti na održivost ekonomskog rasta", ocenio je Izvršni odbor.