• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studija "Kanala Morava" konačno na zvaničnom sajtu

Izvor Beta

Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je danas da je Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja objavilo Studiju izvodljivosti za izgradnju "Kanala Morava".

Studija je objavljenja posle zahteva za pristup informacijama i rešenja poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

"Na taj način je konačno omogućeno da i stručna javnost donese argumentovani stav u vezi sa ranijim najavama i izjavama ministra Milana Bačevića o izvodljivosti i isplativosti kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more", objavila je Transparentnost na svojoj Facebook stranici.

Ministarstvo rudarstva je na svom objavilo dokumente "Sveukupni planski izveštaj uredenja Moravske doline", "Planski izveštaj sliva reke Morava - razvoj hidroelektrana faza 1 u Srbiji" i "Koncepcija prostornog razvoja vodnog puta hidroenergetskog sistema kanala Dunav Morava".

"Zanimljivo je da se u objavljenim informacijama ne navodi da li su i na koji način rešeni problemi i prepreke koje je ministarstvo iznosilo kao razlog za nedostavljanje studije o izvodljivosti (okolnost da se sa njima nije upoznala Vlada)", navela je Transparentnost Srbija.

Ta organizacija istakla je i da se "u dokumentima navodi da su dokumente izradili" pojedini delovi Ministarstva, mada su u samom dokumentu upisani autori iz Kine, a dokument "Moravska dolina - Sveobuhvatni planski izveštaj" sadrži i dalje oznaku "Confidential" (poverljivo).

"Nadamo se da će ovaj slučaj poslužiti kao dobar nauk za promenu prakse tajnosti dokumenata o krupnim investicionim projektima i primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama uopšte", navela je Transparentnost.

Poverenik Šabić je ranije kaznio Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja sa 20.000 dinara jer je odbilo da dostavi studiju opravdanosti izgradnje kanala do Egejskog mora onima koji su tražili taj dokument.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PEĐA

Ni ovo malo puteva što imamo nisu u stanju da okrpe, a kamoli taj kanal da prokopaju.

Filip

Pa mi nemozemo po Vojvodini ravnoj da zavrsimo auto put,ej,ovo je naucna fantastika,jadni mi sa ovima

xy

Ima ludaka mnogo. Malo više od 1,7 miliona.

special image