• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ombudsman:Reforme ne sprovoditi preko leđa radnika

Izvor Fonet

Zaštitnik građana je, povodom Međunarodnog praznika rada, naglasio da je naročito važno da organi javne vlasti nikako ne dopuste da reforme rezultiraju kršenjem radnih prava i padnu na pleća radnika i siromašnijeg stanovništva.

Praznik rada je prilika da se ukaže na značaj poštovanja radnih prava, navodi u saopštenju Ombudsman Saša Janković i podseća da je u više navrata upozoravao da radnici ostaju bez naknada za rad, na koje imaju pravo po Ustavu, kao i bez doprinosa koje su poslodavci po zakonu dužni da uplaćuju, ali to ne čine.

Inicijative da se to promeni i da država na sebe preuzme izmirivanje obaveza koje i ona garantuje zaposlenima nisu dale rezulte, konstatuje Janković.

Janković je ocenio da se situacija ne menja ili da se menja nedopustivo sporo.

Kako je istakao, zbog neredovnih uplata doprinosa, radnici u Srbiji su prinuđeni da rade "na crno" kako bi prehranili porodice, plate su im niske, a ugroženo je i pravo na invalidsku i zdravstvenu zaštitu.

Zaštitnik je upozorio da zapošljavanje po partijskoj pripadnosti, koje godinama opterećuje tržište rada, dovodi do negativne selekcije kadrova i ugrožava nivo stručnosti zaposlenih u organima javne vlasti.

On je ukazao da mu i ove godine stiže veliki broj pritužbi na korupciju ili na davanje prednosti pri zapošljavanju onima koji imaju podršku neke stranke.

Ukoliko se ne ukine upliv partija pri zapošljavanju, na radna mesta neće dolaziti stručni i sposobni, nego podobni kadrovi, a bez stručnih i sposobnih ljudi, teške i bolne reformske zahvate, neće biti moguće sprovesti.

Janković je podsetio da ni posle godinu dana nije usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojima su predviđene posebne usluge roditeljima, a koji ne mogu da se zaposle ili su napustili posao da bi se neposredno brinuli o detetu zavisnom od njihove nege skupština nije razmatrala, stoji u saopštenju.

Jasno je da se zaštita porodice, samohranih roditelja i dece u praksi ne primenjuje, a da zaštita dece obolele od teških bolesti i sa smetnjama u razvoju nije adekvatno obezbeđena, ocenio je Ombudsman.

Janković je poručio da očekivano smanjenje javne potrošnje nikako ne bi smelo da bude razlog za oklevanje u rešavanju tih problema.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image