• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rajfajzen: Nezaposlenost će porasti na 24,5 odsto

Izvor Tanjug

Stopa nezaposlenosti u Srbiji će do kraja 2014. godine porasti na 24,5 procenata kao neminovnost racionalizacije javnih službi i preduzeća, smatraju analitičari Istraživačkog tima Rajfajzen banke.

U analizi dostavljenoj Tanjugu, stučnjaci Rajfajzena navode da je stopa nezaposlenosti u Srbiji, prema aprilskom izveštaju, neznatno porasla - na 20,8 procenata sa 20,1 odsto iz oktobra 2013, ali da je ona niža u odnosu na april prošle godine, kada je iznosila 24,1 odsto.

Prema oceni analitičara Rajfajzen banke, bolji pokazatelji stope nezaposlenosti za april ove godine i za 2013, kada je ta stopa bila 23,9 procenata u odnosu na prethodnu, privremenog su karaktera, pošto su u oba slučaja tome doprineli dobri rezultati glavnih izvoznika (Fijat automobili, električne mašine, itd.), dobra poljoprivredna sezona i nekoliko industrija koje podržavaju poljoprivredu i izvoznike.

"Smatramo da će primena mera fiskalne konsolidacije, uključujući racionalizaciju poslovanja javnog sektora tokom godine, rezultirati rastom stope nezaposlenosti na 24,5 odsto do kraja 2014. godine", navode u Istraživačkom timu Rajfajzena.

Od ove godine istraživanja stope nezaposlenosti Republičkog zavoda za statistiku, sprovode se na uzorku od 10.000 domaćinstava (prošle godine na 8,700) i biće raspoređena kvartalno. Dakle, rezultati će biti objavljivani kao i ranije u aprilu i oktobru, a novi dodatni izveštaj će biti štampan u julu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image