• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvoz hrane u Rusiju povećan za 69 odsto

Izvor Tanjug

Izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju u prvom kvartalu 2014. godine beleži značajan rast u visini od 69 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Nominalna vrednost izvoza sad iznosi 55,5 miliona dolara, objavila je Privredna komora Srbije.

Rast izvoza hrane ostvaren je prvenstveno zahvaljujući povećanom izvozu svežeg i prerađenog voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, sira, sladoleda, sokova, vina, ali i semena suncokreta, semenskog kukuruza, sadnica voća i kalemova ruža.

Očekuje se da do kraja 2014. izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju dostigne vrednost od oko 300 miliona američkih dolara.

Tokom 2013. srpska privreda izvezla je u Rusiju prehrambene proizvode u vrednosti od 184,6 miliona dolara, što je za 13 odsto više nego 2012. godine.

U razmeni drugih vrsta robe, u prvom kvartalu 2014. zadržan je ukupan trend, izvoz Srbije iznosio je 238, 139 miliona dolara, dok je ukupna razmena iznosila 826,355 miliona dolara.

Zbog ovakvih kretanja u izvozu hrane iz Srbije u Rusiju, velike svetske kompanije prehrambenog sektora razmatraju mogućnost da investiraju u našu zemlju, organizuju proizvodnju i koriste model preferencijalnog plasmana proizvoda na tržište jedinstvenog ekonomskog prostora Rusije, Belorusije i Kazahstana, sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini i bescarinskom izvozu, ukazali su u PKS.

PKS podržava izvoz, inicijative i nastup kompanija srpskog prehrambenog sektora na tržištu Rusije, organizuje prezentacije, direktne kontakte, saradnju sa trgovinskim lancima i distributerima u Rusiji, organizuje ekspertska savetovanja, seminare, sajmove i poslovne forume.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

....

Zastitimo svoje proizvode i samostalno na rusko trziste bez ljigavih zapadnjaka i prevaranata !

special image