• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska banka nudi pomoć za javne radove

Izvor Tanjug

Svetska banka je spremna da pruži ekspertsku i finansijsku podršku realizaciji javnih radova kroz kredit za oporavak koji bi bio stavljen na raspolaganje Srbiji.

Predstavnici Svetske banke danas su, na sastanku sa ministrom Aleksandarom Vulinom izrazili spremnost za pomoć a ministar rada je ukazao na veliku štetu koju je Srbija pretrpela u nedavnim katastrofalnim poplavama.

On je naglasio da je to imalo uticaja na "ionako nepovoljan položaj nasiromašnijeg sloja stanovništva, pre svega nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći".

Vulin je istakao da je prioritet Vlade oporavak područja pogođenih poplavama koji podrazumeva procenu nastale štete na kojoj se radi, "a zatim organizovanje javnih radova radi efikasnog reagovanja na otklanjanje nastalih posledica".

"U tom smislu, predstavnici Svetske banke izrazili su spremnost za pružanje podrške, kako ekspertske tako i finansijske, u realizaciji javnih radova kroz kredit za oporavak koji bi bio stavljen na raspolaganje Srbiji", saopšteno je posle sastanka.

Razmatrana je i situacija na tržištu rada u Srbiji "s posebnim osvrtom na mlade i viškove zaposlenih, mere i programe aktivne politike zapošljavanja, mere aktivacije korisnika socijalne pomoći".

"Iznete su preporuke od strane eksperata Svetske banke za unapređenje ovih oblasti", navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja.

Vulin je ukazao da je dugoročni prioritet ministarstva u narednom periodu" izrada socijalne karte za svakog stanovnika, a kratkoročni povezivanje informacija institucija u cilju pravednije raspodele".

On je i u tom smislu zatražio ekspertsku podršku Svetske banke u realizaciji projekta.

Na ovu temu Ministar Vulin je izjavio na Kopaoniku da će to ministarstvo insistirati da prioritet u zapošljavanju u javnim radovima za obnovu zemlje od poplava imaju korisnici socijalnih davanja.

On je, odgovorajaući na pitanja novinara o eventualnom smanjenju socijalnih davanja, rekao da se ne ide na smanjenje davanja već na povećanje zaposlenosti.

"Obnova poplavljenih područja sigurno će biti praćena velikim javnim radovima, i velikim državnim ulaganjima, a ministarstvo će insistirati da prioritet u zapošljavanju imaju korisnici socijalnih davanja, kako bi pokušali da zarade svojim radom ono što su do sada dobijali", rekao je Vulin.

On je dodao da će se ministarstvo truditi da učestvuje u javnim radovima i kroz svoj budžet, ali i odgovarajućim idejama i savetima.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image