• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preliminarni izveštaji opština o šteti u poplavi

Izvor MONDO/Tanjug

Rok za dostavu preliminarnih izveštaja jedinica lokalne samouprave o procenjenoj šteti od poplava je istekao.

Podaci iz opština pristižu i obrađuju se, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Očekuje se da u narednim danima stignu i izveštaji koji su poslati poštom, dodaju u Ministarstvu.

Komisija za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda, kojom predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, uputila je 20. maja zahtev svim lokalnim samoupravama da dostave preliminarne izveštaje o procenjenoj šteti od poplava po kategorijama stambeni objekti, privredna dobra - objekti i oprema, lokalna infrastruktura i poljoprivredna dobra.

Gradski štab za vanredne situacije u Čačku usvojio je preliminarni izveštaj o šteti od poplava, prema kome iznos štete prelazi 1,7 milijardi dinara. Šteta je procenjena na 120,6 miliona na 534 stambenih objekata, 45,2 mioliona u 31 privrednom objektu, a na opremi 575,5 miliona, na lokalnoj infrastrukturi - 90,5 miliona, na poljoprivrednim dobrima - 880,7 miliona dinara.

U opštini Kosjerić šteta je procenjena na 580 miliona dinara. Na poljoprivrednom zemljištu šteta je procenjena na 110 miliona dinara, dok su u isto vreme kiša, grad i sneg napravili štetu na malinjacima, koja se procenjuje na 270 miliona dinara, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić. Šteta na opštinskim putevima od 200 miliona dinara.

U Valjevu, prema preliminarnim procenama, šteta iznosi 950 miliona dinara, objavljeno je na sajtu grada. "Oko 780 kuća pretrpelo je štetu, od toga srušilo se njih 50, a još toliko više nije bezbedno za stanovanje. Oštećeno je više od 220 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva, 21 most, a imamo i veliku štetu na poljoprivrednom zemljištu gde je blizu 10.000 hektara bilo poplavljeno", rekao je gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić.

Preliminarna procena štete u opštini Požega iznosi 145 miliona dinara, izjavio je za Tanjug predsednik ove opštine Milovan Mićović. Prema njegovim rečima, najveća šteta od 66 miliona dinara je na poljoprivrednom zemljištu. Za sanaciju putne infrastrukture i klizišta stanovnicima Požege će biti potrebno 58 miliona dinara, a za sanaciju oštećenih kuća 12 miliona dinara.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, izjavio je da će štete od poplava u ovoj opštini premašiti 10 miliona evra. "Mi smo uputili Vladi Srbije prvi spisak šteta u Svilajncu, očekujem da do utorka završimo komplatan posao", rekao je Milanović.

U opštini Lučani šteta je veća od 217 miliona dinara. Predsednik opštine Mladomir Sretenović izjavio je Tanjugu da je zbog obimnih padavina i poplave štetu pretrpelo oko 50 domaćinstava i 24 privredna subjekta u kojima je zaposleno oko 1.500 radnika. Preliminarna šteta na stambenim, pomoćnim i poslovnim objektima iznosi 15,5 miliona dinara, a na usevima 134 miliona. Vodena stihija oštetila je 16 mostova i propusta i ta šteta iznosi oko dva miliona dinara, dok je na putevima procenjena na 9,3 miliona dinara. Klizišta i odroni su načinili štetu od 4,5 miliona dinara. Za sada je konstatovano da je u preduzeće "Milan Blagojević" Namenska šteta procenjena na 52 miliona dinara.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković izjavio je Tanjugu da ukupna šteta, naneta u poplavama koje su zadesile ovu teritoriju pričinjena na objektima, u poljoprivredi i infrastrukturi, iznosi oko 288 miliona dinara. Prema njegovim rečima, oštećen je 141 objekat, na kojima je procenjena šteta na oko 83 miliona dinara, a šteta na poljoprivrednim dobrima iznosi oko 144 miliona dinara.

Preliminarna procena štete od poplava u opštini Despotovac iznosi 316.742.500 dinara, izjavio je Tanjugu predsednik Opštinske komisije za procenu šteta Goran Grujić. Šteta naneta poljoprivredi je 219.019.500, na građevinskim objektima 97.730.000 i 15 miliona na infrastrukturi, precizirao je Grujić.

Kako je preneo RTS, u Lajkovcu je šteta preliminarno procenjena na 91 milion dinara, u Koceljevi na 225 miliona, Ljigu 248 miliona i Ljuboviji 260 miliona dinara.

Komisije za evidentiranje štete na objektima lokalne infrastrukture u Obrenovcu podneće danas Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izveštaj o preliminarnoj šteti na objektima lokalne infrastrukture.

Predsednik Komisije za evidentiranje štete na objektima lokalne infrastrukture Branko Matić je, kako se navodi u saopštenju lokalne uprave, naveo da je ta komisija, koju je formirao opštinski Štab za vanredne situacije, obišla sve objekte i utvrdila preliminarnu štetu.

Pregledana je, naime, celokupna putna mreža u opštini Obrenovac, kao i objekti javnih ustanova.

"Šteta je nemerljiva i u ovom trenutku nesaglediva. Kako se voda povlači mi dolazimo do novih objekata, otkrivamo novu štetu, tako da ćemo prave razmere štete moći da sagledamo tek u narednih nekoliko meseci. Grad još uvek nije bezbedan, jer ulubljenja na ulicama se posle par sati pretvaraju u kratere.

Voda se povlači, tlo se sleže i otkrivaju se novi problemi", naveo je Matić.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je ranije da je mali broj opština do sada dostavio adekvatne podatke o proceni štete tokom poplava i da ministarstvo uprošćava metodologiju i šalje nova uputstva za procenu.

"Nova uputstva šaljemo onima koji još nisu stigli da urade procenu štete ili tamo gde procena koju smo dobili nije upotrebljiva. Mi dajemo bolju metodologiju, ali ako lokalne samouprave ne budu pružile ono što treba, napravićemo procenu bez njih", rekla je Udovički za RTS.

Ona je naglasila da su nerealne procene dostavljene negde zbog neznanja, a negde zato što "imamo stari običaj da mnogo vrednujemo ono što nam se da da vrednujemo".

Prema njenim rečima, sa tim problemom suočavaju se i druge zemlje i taj proces će se rešavati tako što već postoje centralne informacije iz popisa, zna se šta je poplavljeno, zna se veličina i tip kuća.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image