• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Zakon o radu sledeće nedelje u Skupštini

Izvor MONDO/Agencije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će zakon o radu, u narednih sedam dana, stići u skupštinsku proceduru i da će biti usvojen u parlamentu.

"Zakon će naići na otpore u delu društva, ali nijedna ozbiljna, temeljna promena, koja donosi dobro nije prošla, a da nije nailazila na najveće moguće otpore", rekao je Vučić na skupu koji je organizovala Američka privredna komora.

On je rekao da će u narednih mesec dana biti završeni zakoni o privatizaciji i o stečaju, kao i da se radi na zakonu o planiranju i izgradnji.

Vučić je rekao da je Zakonu o radu sve vreme bio predmet razgovora sa sindikatima, da će solidarni porez još kratko vreme ostati na snazi, te da se o smanjenju plata u javnom sektoru ne razmišlja u narednim mesecima.

Vučić je novinarima, u hotelu "Metropol", rekao da ne misli da je bilo ko dobio prioritet pri pisanju Zakona o radu, već da su prioritet Srbija i njeni građani, a da se sa sindikatima razgovaralo sve vreme.

"Video sam se sa Ljubisavom Orbovićem, Branislavom Čankom... U nečemu se slažemo, u nečemu ne, ali, to nije veliki problem", rekao je Vučić i dodao da će sednica Socijalno-ekonomskog saveta biti održana iduće sedmice i da će, nakon toga, zakon biti usvojen na vladi i ući u skupštinsku proceduru.

Vučić je rekao da je interes da zakon bude najboji mogući za poslodavce i one koji ulažu novac, ali i za radnike, mlade ljude, kao i starije koji su izgubili posao, kako bi lakše mogli ponovo da ga nađu.

Upitan da li će biti smanjenja plata u javnom sektoru od 10 odsto, kao što je najavljivano, Vučić je rekao da se ne zna kada će tačno biti, ali da svakako neće u junu ili julu.

On je istakao da ne krije da bi to bila dobra mera za javne finansije, a - "da li će je biti, to ćemo da vidimo".

Vučić je rekao da će još neko vreme ostati na snazi solidarni porez.

Upitan da li će paket fiskalne konsolidacije koji je najavljen za kraj leta i početak jeseni biti dovoljan da smanji deficit u meri u kojoj to MMF očekuje, Vučić je odgovorio:

"Nadam se  i da će razumeti našu situaciju".

"Radiće se sa MMF-om i Svetskom bankom, jer moramo da vodimo računa o tome, ali i o životu običnih ljudi. Teško je napraviti balans, te mere se odnose na žive ljude", naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa povećanjem paušala za pojedine delatnosti, Vučić je rekao da će do septembra biti usvojeni propisi o poreskoj predvidljivosti, te da, nakon toga, lokalne samouprave neće moći samostalno da podižu takse i namete.

VULIN: Pokušaćemo da usaglasimo sindikate i poslodavce

Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas da država procedurom donošenja zakona o radu pokušava da usaglasi stavove sindikata, poslodavaca i javnosti.

Vulin je uoči posete Dečjem selu istakao da će se pomenuti zakon naći u Skupšstinskoj proceduri zato što , kako je rekao, poštujem mišljenja svih relevantnih faktora za njegovo donosenje, a to su sindikalci, poslodavci i široko javno mnjenje.

"Da budemo potpuno precizni, radi se o izmeni zakona i država mora da učestvuje u njegovom donošenu, jer sindikacli i poslodavci to sami ne mogu da urade", rekao je Vulin.

On je naglasio da se pomenuti zakon ne odnosi samo na one koji rade, već i na one koji tek treba da zasnuju radni odnos.

"Sva rešenja koja donosimo izmenom Zkona o radu, donose se sa ciljem da se sačujavu postojeća radna mesta, ali i da se dobiju nova", rekao je Vulin.

Na pitanje novinara da sindikalci imaju primedbu da stepen saglasnosti po tekstu novog zakona nije onoliki koliko se u javnoti predstavlja, Vulin je rekao da su sindikalci odbili da uopšte razovaraju o nekim tačkama, tako da to ni u kom slučaju, po njegovom mišljenu, državu ne sprečava da kaže da su to ponuđena rešenja, a sa druge strane, ne postoji stav sindkata da se, kako je prcizirao, ne može reći da nema saglasosti o tome.

"Da je stepen saglasnosti zaista veliki sedoči i činjenica da se apsolutno isti tekst predloga zakona nalazi i na sajtu sindikata i na sajtu Ministarstva", istakao je Vulin.

SINDIKATI: Novi Zakon o radu uvodi robovlasnički sistem

Konfederacija slobodinih sindikata smatra da predložene izmene Zakona o radu uvode "robovlasnički" sistem i najavljuju mogućnost štrajkova i protesta ukoliko taj zakonski predlog uđe u proceduru za usvajanje.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, da se predloženim izmenama Zakon o radu menja u oko 150 članova, od čega je 70 odsto odredbi usmereno ka umanjenju prava radnika.

Predloženim zakonskim izmenama poslodavac će moći da produži radnove vreme duže od osam sati, kao i mesto rada i rasporeda radnog vremena kako njemu odgovara, bez obaveze da svoju odluku obrazloži, ukazao je Cvetanović.

Prema njegovim rečima, poslodavac će moći sam da menja ugovorenu zaradu, bez obaveze da obrazloži, a takođe neće morati ni da plati prekovremene sate.

Novim zakonskim predlogom uvodi se rad na određeno vreme dve ili tri godine, u određenim slučajevima i duže, bez obaveze poslodavca da radnika primi "za stalno", ukazao je on i dodao da ukoliko radnik postane tehnološki višak ili je pred penzijom, otpremnina će mu biti smanjena.

Nije dobro ni to, kako je naveo, što se zakonom priznaje samo minuli rad kod sadašnjeg poslodavce, a ne ukupni radni staž, kao i ukidanje plaćanja smenskog rada, upućivanje radnika da radi kod drugog poslodavca i otkazivanje ugovora o radu bez ikakvog obrazloženja.

Sekretar Saveza samostalnog sindikata Srbije i član Radne grupe za izmene Zakona o radu Zoran Mihajlović izjavio je da je iznenađen današnjom najavom premijera Aleksandra
Vučića da će se Zakon o radu naći u skupštinskoj proceduri u narednih sedam dana.

On je agenciji Beta kazao da ta izjava Vučića iznenađuje jer još nisu rešene sporne odredbe koje se tiču proširenog dejstva kolektivnog ugovora, a nije ni zakazana sednica Socijalno-ekonomskog saveta čiji članovi moraju da se izjasne pre nego što zakon uđe u
skupštinsku proceduru.

"Nelogično je da sve to može da se reši u tako kratkom roku i da se zakon nađe u skupštinskoj proceduri", kazao je Mihajlović.

On je ponovio da je zahtev sindikata da u novom zakonu o radu kolektivni ugovor ima prošireno dejstvo, kako bi važio za celu granu, istakavši da se prošireno dejstvo traži, jer se trenutno kolektivni ugovori odnose na članice Unije poslodavaca, odnosno na
oko pet odsto poslodavaca.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

El Kritikante

Ajmo, dok jos možemo da priuštimo internet, krećemo da tražimo i učimo na Youtube-u stare pesme robova sa polja pamuka, biće nam potrebne čim se izglasa novi zakon o radu!

copy paste

Скоро исти као онај Радуловићев због кога је исти најурен из прошле Владе. Разлика: потпис.

Internacionale

A glasao sam ga,da l sam mogao vecu glupost da napravio. "Hocu da znam kuda vodi ovaj put mene i zivot moj.."

special image