• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Konačno govorimo o ekonomiji

Izvor MONDO/Agencije

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je prvi put posle 25 godina, ekonomija dominantna tema u Srbiji, ocenjujući je kao "teškog bolesnika".

"Prvi put imamo konsenzus političke elite, struke i javnosti da je ekonomija najvažnije životno pitanje danas u Srbiji, ali je loše što je naša ekonomija težak bolesnik, pacijent kome treba ozbiljno izlečenje, nelikvidna je", kazao je Ljajić na godišnjoj skupštini Unije poslodavaca Srbije.

 Prema njegovim rečima, privreda Srbije je u velikom zaostatku, navodeći da u tehnološkom smislu zaostaje oko 30 godina.

 Ljajić je kazao da je Srbija, pre 20 godina izvozila 70 odsto onoga što proizvede, dok danas izvozi 25 odsto.

 "Imamo stanje koje je neodrživo, a način da se to menja su reforme, prvo država treba da reformiše samu sebe, javni sektor, penzioni sistem, poreski, obrazovni sistem, a drugo su ekonomske reforme i stvaranje poslovnog ambijenta u koji vredi ulagati", kazao je on.

 Ključna stavka da država stane na noge je privatni sektor, jer kako je dodao, država, kao stabilan poslodavac, više ne može da opstane.

Prema njegovim rečima, 85 odsto studenata danas želi da radi u državnoj upravi i ne razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa, ocenjujući da dok je tako, nema napretka.

"Potrebna je stalna koordinacija države, privrede i obrazovnog sistema, bez toga dugoročno nema spasa", istakao je Ljajić.

Ministar rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin rekao je na skupu da je u interesu i države i poslodavaca borba protiv sive ekonomije, koja, kako je dodao, čini 30 ukupnog BDP.

"To je zastrašujući procenat i nema ničeg prečeg nego da se s tim izborimo. Kad se sa tim izborite, onda nemate nelojalnu konkurenciju, ne mozete da se borite s nekim ko ne plaća porez i doprinose", kazao je Vulin poslodavcima.

Vulin je izrazio nadu da će reformski zakoni promeniti Srbiju u državu u koju vredi ulagati.

Nakon usvajanja najavljenih reformskih zakona, prema rečima Vulina, očekje se i donošenje Zakona o socijalnom predizetništvu.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Zdravko Jelušić kritikovao je odnos bankarskog sektora prema privredi u celini, navodeći da se on mora promeniti kako bi se poboljšao poslovni ambijent u Srbiji.

Jelušić je naveo da vlada treba da izmeni i Zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji je, prema njegovim rečima, trenutno nesprovodiv.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

U budućnosti poslodavce treba da vode pravi i uspešni privrednici, a ne ljudi kao oni koji vode Uniju poslodavaca, čiji direktor ima treći stepen stručne spreme i koji ni jednog dana u svom životu nije bio privrednik. Juče su s konca i konopca skupljali privrednike kako bi napunili salu da održe skupštinu, jer im se članstvo desetostruko smanjilo, a posledica toga će biti gubitak reprezentativnosti, odmah nakon donošenja zakona o radu i pored pokušaja ponovnog falsifikovanja reprezentativnosti, kao što su to uspešno učinili pre četiri godine. Srećom sada imamo bolju vladu, idemo ka Evropi, a u tom procesu nema mesta samoupravljanju i nekvalifikovanim funkcionerima. O falsifikovanju da ne govorim.

special image