• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Eko turizam šansa za Srbiju

Izvor Tanjug

Eko turizam je šansa za Srbiju, rekao je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić na Vlasinskom jezeru.

On je dodao da naša zemlja želi da turizam pozicionira kao važnu privrednu granu s obzirom na prirodne resurse i blaga koje posedujemo.

Ljajić, koji je na Vlasinskom jezeru otvorio Eko - sezonsku pijacu, naveo je da eko turizam u Evropi i svetu sve više napreduje i doživljava procvat, a u nekim zemljama, kao što su Kostarika i Australija, čak su privrede zasnovane na eko turizmu.

Prema njegovim rečima, turizam se u poslednjih nekoliko godina razvija po stopi od šest do osam odsto, dok se eko turizam u EU razvija po stopi od 10 do 30 odsto.

"To jeste šansa za Srbiju. Mi generalno želimo da turizam pozicioniramo kao važnu privrednu granu s obzirom na prirodne resurse i blaga koje Srbija poseduje", ocenio je Ljajić.

Za izgradnju i uređenje pijace, koja je smeštena na platou pored jezera, Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP obezbedio je 25.000 evra, a još toliko je izdvojeno iz budžeta opštine Surdulica.

Izgradnja pijace nije završetak jednog projekta već početak nove etape u razvoju čitavog kraja oko Vlasinskog jezera, rekao je ministar Ljajić.

" Izgradnja pijace je odličan primer javno, privatnog partnerstva", ukazao je on, dodajući da je to, takođe, primer jedne kompanije koja pokazuje visok stepen korporativne društvene odgovornostii i model afirmacije lokalnog ekonomskog razvoja. Osim toga, dodao je on, ovo može da bude dobar primer za prekograničnu regionalnu saradnju, jer turizam ima ne samo ekonomsku, već i društvenu ulogu i može da bude primer kako da se potencijali u regionu udruže i predstave bez obzira na granicu.

Otvaranju Eko pijace prisustvovali su i stalna predstavnica UNDP Irena Vojačkova Solano, predstavnici kompanije Coca Cola i opštine Surdulica.

Vojačkova Solano kazala je da je izuzetno zadovoljna što je pijaca završena na vreme pred početak turističke sezone i ocenila da je Vlasinsko jezero jedan od najlepših predela u Srbiji.

"Moramo da radimo odgovorno. Čak i ovde na ovoj pijaci imamo jedan dobar primer kako možemo da živimo sa prirodom. Imamo kontejnere za reciklažu i to nam pokazuje kako nešto što smo koristili možemo ponovo da preradimo. Ovaj model moramo da koristimo kao dobar primer svuda u Srbiji", istakla je Vojačkova Solano.

Predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev podsetio je da se Program ekoturizma na Vlasinskom jezeru, uz pomoć Vlade Srbije i UNDP-ija, sprovodi već tri godine i da je samo UNDP za taj projekat izdvojio oko 230.000 dolara.

On je dodao da je u toku planiranje realizacije kanalizacionog prstena oko jezera i uređenje infrastrukture.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac pohvalila je razvoj eko turizma na Vlasini, ali je ocenila da je potrebno povećati smeštajne kapacitete, kao i obaviti kategorizaciju svih hotela i privatnih vila.

Nakon otvaranja pijace ministar Ljajić je zasadio vlasinske breze na pijačnom platou.

Vlasinsko jezero nalazi se na jugoistoku Srbije, na području opštine Surdulica, na nadmorskoj visini od 1230 metara. Površine je 15 kvadratnih kilometara i poznato je po plutajućim ostrvima.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prijepoljac

Pa sta zna rasim sta je prioritet srbije u ekonomiji on samo zna sta je njemu prioritet. Cim nije dosao na orvi sastanak sa malinarima i hladnjacarima nezna on nista.jer u pazatu nema maline a njemu je sandzak samo pazar. E rasime rasime.

special image